Pregled svih događaja

Obilježena 70-ta godišnjica pobjede nada fašizmom

U srcu Moslavine, Podgariću, čuvenom po monumentalnom spomeniku Revolucije naroda Moslavine (rad Dušana Džamonje), održana je svečana svečanost povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom u II Svjetskom ratu i Danu ustanka u Hrvatskoj 22.06.1941.
Svečanost je otpočela polaganjem vijenaca za pale borce NOR-a ovoga kraja. Potom su se okupljenim antifašističkim borcima, antifašistima i simpatizerima obratili uzvanici. Manifestaciju je otvorio načelnik općine i domaćin Mato Tonković, zatim predsjednik ZUABA BBŽ Rade Jovičić. Skupu se obratio i predsjednik SABA Franjo Habulin.
Posebnu pažnju izazvalo je obraćanje bivšeg predsjednika Republike Hrvatske i počasnog predsjednika SABA Stjepana Mesića, koji je osudio rastuću pojavu desnog ekstremizma i neistinitih kritika o suštini partizanskog pokreta i ulozi Josipa Broza u istom. Kao i obično izazvao je veliko odobravanje prisutnih, popraćeno dugotrajnim pljeskom. U ime pokrovitelja skupu se obratio i Župan BBŽ Damir Bajs.
Skupu se i ime Ministarstva branitelja obratila zamjenica ministra Matića, Vesna Nađ. U ime predsjednika Sabora RH Ivana Leke obratila saborska zastupnica Ivana Posavec-Krivec. Među uzvanicima bili su i saborski zastupnici Vanja Posaveci Vedran Babić, te dožupani Saša Lukić i Neven Alić, kao i podpredsjednik SNV Darko Karanović, te podpredsjednik SABA Stjepan Gomerčić.
Učešće u ovoj manifestaciji uzeli su i predstavnici UABA Zagreb ,Sisak, Grubišno Polje ,Novska, Čazma, Daruvar, Bjelovar, Garešnica.
U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupili su :folklorna sekcija KUD-Graničar iz Čazme, ženska pjevačka skupina KUD Zdenac iz Garešnice, muška pjevačka skupina "Prijatelji" iz Bereka te dječja sekcija Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Garešnice, uz muzičko pratnju seniora SKD Prosvjeta.
Posebnu pažnju izazvao je nastup primadone Barbare Othman, koju je pri izvođenju partizanskih pjesama "Po šumama i gorama" te "Padaj silo i nepravdo" pjesmom pratila ganuta publika uz pljesak odobravanja.
Priredbu su vodili predsjednik organizacionog odbora Milan Ivančević i Zvjezdana Drašner.

FOTOGRAFIJE: