Pregled svih događaja

Komemoracija i parastos u Grubišnom Polju-27.09.2015.

Pogrom srpskih nevinih žrtava Grubišnog Polja od strane ustaške NDH  iz 28.09.1941.,obilježen je parastosom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi S. Đorđa, s početkom u 10,30 sati, koji je predvodio paroh grubišnopoljski, otac Danijel Nikolić. Potom su učesnici položili vijenac na lokaciji Trandlerov brijeg.
Prisutnima se obratio Darko Karanović, predsjednik VSNM BBŽ  i podpredsjednik Srpskog narodnog vijeća. Ukazao je da prosto neshvatljivo da je trebalo proći gotovo 12 godina od završetka II Svjetskog rata, da su se lokacije srpskog stradalništva počele obilježavati spomenicima i spomen pločama. Isto tako je sa nevjericom ustvrdio da stradale majke i djeca (koje su streljane zajedno sa mahom ženama, djecom i starcima iz Grubišnog Polja na ovim lokacijama) izbjegle pred ustaško-njemačkom ofenzivom sa Kozare, nikada nisu evidentirane kao žrtve imenom i prezimenom.
Učesnici komemoracije zatim su se uputili na lokaciju Kiševog jarka, stotinjak metara od prometnice Grubišno Polje - Virovitica.
Po polaganju vijenca i paljenju svijeća, prisutnima se obratio Rade Jovičić, predsjednik ZUABA BBŽ. Prisutne je upoznao sa navedenim događajima i opisao ukupno stradalništvo Srba Grubišnopoljskog kotara, koristivši pri tome radove naših dragih dr.Milana Bastašića i prof.Rastka Pražića, koji su u svojim knjigama opisali golgotu ovog kraja.
Golgota,  deportacija, streljanje i uništavanje Srba Jadovna, Jasenovca, Brzaje, Sibenika, Malog Grđevca,Trandlerove djeteline, Kiševog jarka zaslužuje i obavezuje, prije svega članove VSNM G. Polje, kao i članove UABA G.Polje i Veliki Grđevac, da sukladno statutarnim i plansko programskim aktivnostima budu prisutni u većem broju.

FOTOGRAFIJE: