Pregled svih događaja

Komemoracija i pomen u Kukunjevcu!

U nedjelju,11.10. 2015., u organizaciji VSNM Lipik, Mjesnog odbora Kukunjevac, UABA Lipik-Pakrac i grada  Lipika, u Kukunjevcu je održana komemoracija i pomen za 243 srpska civila, koje su pobile ustaške  vlasti 1942. Učesnici komemoracije i pomena okupili su se kod minirane Srpske pravoslavne crkve posvećene Svetoj Petki, koja je stradala 1991. U formiranoj koloni uputili su se na mjesto strašnog zločina, gdje su delegacije položile vijence na obnovljeno postolje sa imenima prezimenima svih stradalnika.
Poemu Skendera Kulenovića "Stojanka majka knežpoljka", izuzetno emotivno je izvela Daliborka Jandroković, koja je potom zajedno sa učesnicima komemoracije otpjevala pjesmu "Na Kordunu grob do groba". O dimenziji ovog zločina govorio je predsjednik MO Kukunjevac Stevan Živković. Naglasio je da se ovim događajem nije zaustavio ustaški genocidni pir i da je još preko  400 srba kukunjevčana završilo u logorima Sisak i Jasenovac. Prisutnima se obratio  Darko Karanović, podpredsjednik SNV i predsjednik VSNM BBŽ kao i Slobodan Katunar u ime grada Lipika, kao dogradonačelnik.
Njegovo Preosveštenstvo Episkop Pakračko slavonski g. Jovan, sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve, predvodio je parastos na samom mjestu izvršenog zločina.
Ovom događaju prisustvovali su i generalni konzul Republike Srbije u  Vukovar Živorad Simić, član predsjedništva SABA RH Kata Holjevac, voditelj Centra za razvoj i investicije SNV Stanko Janić, dožupani Virovitičko podravske i Vukovarsko srijemske županije Pavković i Ćurčić, zamjenik načelnika općine Okučani Siniša Martinović, predsjednik VSNM Brodsko posavske županije Dušan Nogić, predsjednici VSNM Lipik, Daruvar, Nova Gradiška i Đulovac, Darko Derenj(kao nositelj čitave organizacije), Nenad Šironja, Slobodan Radivojević i Milan Radaković,predstavnici UABA Požega.
Domaćini su za učesnike komemoracije i pomena priredili zajednički ručak u mjesnom domu.

JOŠ FOTOGRAFIJA: