Pregled svih događaja

Izborna skupština SKD Prosvjeta Garešnica

U subotu 27.02.2016 u Rogoži je održana Izborna skupština Srpskog kulturnog društva  Prosvjeta Garešnica.Ovaj Prosvjetin pododbor među 10 je najstarijih odbora u Republici Hrvatskoj osnovan prije gotovo 19 godina.Pododbor trenutno broji 106 članova a ističe se izuzetnom dječjom folklornom sekcijom, seniorskom sekcijom koja pokazuje stalan napredak u kvaliteti nastupa, kao i muzičkom sekcijom te starijom pjevačkom ženskom grupom. 
Izbornoj skupštini prisustvovalo je 76 članova tako da su sve donešene odluke imale snagu validnosti.
Nakon izvještaja o radu u 2016. koji je podnio predsjednik Zoran Blanuša i financijskog izvještaja blagajnika Milana Rodića, prišlo se izboru novog rukovodstva.
Na opće odobravanje svih prisutnih Zoran Blanuša je novo-stari predsjednik, a njegov zamjenik je ponovo Nikola Radošević.
Za sekretara je izabrana Bojana Birač a blagajnik ponovo Milan Rodić. U predsjedništvo uz navedene izabrani su i Borislav Kabljanac te Predrag Malešević. Evidentno je da je došlo do podmlađivanja rukovodstva što je i bio jedan od ciljeva u radu.
Za delegate u skupštinu SKD Prosvjeta na državnom nivou izabrani su Zoran Blanuša, Bojana Birač i Predrag Malešević.
U izvještaju o radu posebno imponira broj od 33 javna nastupa u protekloj godini koje je predsjednik Blanuša taksativno naveo, među kojima je bilo i nastupa u inozemstvu. Po izboru novog rukovodstva novo-stari predsjednik je predložio plan i program rada za 2016. uz financijski plan blagajnika. Oba su jednoglasno prihvaćena. Predsjednik Blanuša tradicionalno je uručio priznanja institucijama i pojedincima koji pomogli rad pododbora kao i priznanja članovima za 50 i 100 javnih  nastupa u folklornoj sekciji.
Skupštini su prisustvovali i mnogi gosti među kojima su bili dožupan Saša Lukić, pročelnik za gospodarstvo grada Garešnice Miroslav Gerstner, predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjenik SNV Darko Karanović, predsjednici VSNM Daruvar, Garešnica, Kutina i Đulovac Nenad Šironja, Predrag Ivančević, Dušan Popović i Milan Radaković, predsjednik SKD Prosvjeta Okučani Nikola Lončarević sa delegacijom, predsjednik SKD Prosvjeta pododbor Daruvar Srđan Bojčić, predsjednik MO Rogoža Milan Mandić.
Posebno zadovoljstvo bila je prisutnost jereja Srpske pravoslavne crkve paroha stupovačkog i Veliko bršljaničkog Dalibora Petkovića i Slavimira Gvojića.
Treba napomenuti da garešnički pododbor Prosvjete predstavlja izuzetan primjer suradnje i aktivnog rada Srba bez obzira na administrativno - političke podjele jedinica lokalne i regionalne samouprave, obzirom da veliki broj članova živi u Sisačko moslavačkoj županiji - radu Kutini i njegovom prstenu. Isto tako postoji višegodišnja odlična suradnja VSNM BBŽ, VSNM gradova Garešnice i Daruvara sa ovim i pododborom Prosvjete u Daruvaru.
Zapravo su ova sinergija i zajedništvo najvažniji cilj postojanja institucija sa srpskim predznakom kao zalog opstanka i očuvanja nacionalnog i vjerskog identiteta Srba.
Zahvaljujuću prije svega MO Rogoža, gradu Garešnici, Bjelovarsko - bilogorskoj županiji kao i VSNM BBŽ te VSNM Grubišno Polje, skupština se održala u zgradi bivše osnovne škole u kojoj je promijenjen stari dotrajali pod i postavljene nove keramičke pločice. Svi navedeni financijski su pomogli ovu aktivnost. Suštinski je to bitno jer ovaj prostor naši "prosvjetari" koriste za uvježbavanje i pripremu za nastupe.
Po završetku službenog dijela domaćini su pripremili posluženje uz muziku u živo.

FOTOGRAFIJE: