Pregled svih događaja

"To je Vojin Bakić" u Daruvaru

Grad Daruvar i VSNM Daruvar zajedno su Galeriji grada Daruvara "Croatia osiguranje" J.Knytla 1 organizirali retrospektivnu izložbu posvećenu jednom od najvećih hrvatskih kipara 20. vijeka Vojina Bakića. Nakon Bakićeve retrospektive koja je održana u organizaviji VSNM Bjelovar i Foto -kluba Bjelovar, grad Daruvar poznat po promicanju tolerancije i razumjevanja posebno među nacionalnim manjinama bio je izuzetan i gostoljubiv domaćin.
Izložbeni prostor otvoren je za posjetioce i vikendom, subotom od 11,00-13,00 sati, a nedeljom od 17,00-19,00sati.
Bakić je rođen prije 101 godinu u bjelovarskoj imućnoj srpskoj porodici, gdje je završio Osnovnu školu i gimnaziju.
Od najranije mladosti pokazivao je senzibilitet prema umjetnosti. Ovaj odabir potvrdio je 1939. godine kada diplomira na Umjetničkoj Akademiji u Zagrebu. Njegovi mentori bili su čuveni Ivan Meštrović i Fran Kršinić.
Poznato je da je većinu svog stvaralaštva boravio u svom zagrebačkom ateljeu, ali da je velike skulpture radio u Novoseljanima pokraj Bjelovara.
Izlaganjem na brojnim inozemnim izložbama stekao je renome svjetski poznatog kreativca sa osebujnim pristupom oblikovanja materijala.
Raspon njegovog umjetničkog opusa obuhvaća sve od manjih radova istanjenih i izglačanih ploha pa sve do monomentalnih spomeničkih djela, koja odaju počast stradanjima naroda u toku  II Svjetskog rata bivše Jugoslavije, slaveći i obilježavajući narodni ustanak protiv najvećeg zla 20. vijeka - fašizma.
Sjetimo se samo spomenika na Zvečevu, Petrovoj Gori, Dotrščini, Bjelovaru i Gudovcu. Bezumnici vođeni više nego nečasnim porivima su u ratu 90-tih uz ine uništili i najveći dio Bakićevih spomenika koji govore o biti i suštini partizanskog oslobodilačkog pokreta i stradanju civila u toku II Svjetskog rata.
Kako je danas jednim djelom trend poricanja dimenzije ustaških zločina u NDH, još jednom napominjemo da su četvorica braće slavnog kipara Vojina Bakić deportirani iz Bjelovara  u Jadovno na Velebitu i likvidirano od strane ustaša.
Uprkos tom teškom nasljeđu Vojin Bakić je umjetnik na ponos Hrvatske i njenog kulturnog nasljeđa kao i mnogi drugi umjetnici Srbi porjeklom, koji su i koji svojim radom i danas pridonose stvaranju hrvatske kulturne baštine.
Vojin Bakić umro je u 77 godini u Zagrebu, gdje je i sahranjen.
Prije otvorenja same izložbe okupljenima se predstavio Filip Balder, učenik 1. razreda srednje glazbene škole Bruno Bjelinski koji je svojom harmonikom izveo djelo Ivanjikova Suita Tri skice-prva skica.
SKD Prosvjeta pododbor Daruvar-seniorska pjevačka skupina izvela je kompoziciju "Imao sam jednu ružu"
Okupljenima se biranim riječima obratio predsjednik VSNM Daruvar Nenad Šironja, a nakon njega je gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik otvorio izložbu. Prikazan je i kratki dokumentarni film posvećen slavnom kiparu.
Ovoj retrospektivi prisustvovao je i dožupan Saša Lukić, Darko Karanović, predsjednik VSNM BBŽ  i potpredsjednik SNV, dogradonačelnik Pakraca Goran Labus, dogradonačelnica Daruvara Veronika Pilat, predsjednici VSNM Garešnica i Đulovac Predrag Ivančević i Milan Radaković, predsjednik SKD Prosvjeta pododbor Daruvar Srđan Bojčić.
 
FOTOGRAFIJE: