Pregled svih događaja

Redovna izborna skupština SKD Prosvjeta pododbor Daruvar

U subotu 26.03.2016. u prostorijama daruvarskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta (nekadašnji Dom zdravlja), s početkom u 19,00 sati održana je redovna izborna skupština.
Skupština je imala i svečarski karakter jer je ova srpska institucija osnovana prije punih 20 godina u veoma složenim okolnostima po srpsko nacionalno biće u postratnom periodu Republike Hrvatske.
Dosadašnji predsjednik Srđan Bojčić podnio je izvještaj o radu u protekloj godini, a tajnica Jasmina Trkulja financijski izvještaj. Skupštinari su oba izvještaja jednoglasno prihvatili.
Kandidaciona komisija u sastavu dr.Ranko Jeftimija, Milena Lončar i Branko Kovačić predložila je kandidate za novog predsjednika i članove predsjedništva. Obzirom da nije bilo drugih prijedloga za predsjednika je na opće odobravanje ponovo izabran Srđan Bojčić, za tajnicu Jasmina Trkulja a blagajnika Krstimir Graovac koji su ujedno i članovi predsjedništva. Za delegata u Glavnu skupštinu SKD Prosvjeta Zagreb("Centrala") izabran je Srđan Bojčić. Zahvalivši se na ponovnom izboru Srđan je posebno apostrofirao obavezu proširenja članstva kao jedan od prioriteta u budućem radu.
Sukladno dosadašnjim iskustvima predsjednik je iznio i plan i program aktivnosti  za 2016., a tajnica Jasmina financijski plan za istu godinu. Oba su jednoglasno prihvaćena.
Novo-stari predsjednik osvrnuo se na početak rada SKD Prosvjete pododbor Daruvar i dijelove zapisnika osnivačke skupštine.
Uistinu je trebala velika hrabrost i ljudsko dostojanstvo osnivača pododbora u borbi za očuvanje nacionalonog identiteta Srba ovog kraja,
stoga se moramo i taksativno sjetiti osnivača i pokretača ove časne srpske institucije od  prije 20 godina. To su:
Ranko Jeftimija,Kosta Sekulić,Đurđica Zailac,protostavrofor Luka Bosanac,Dobrivoj Kolundžić,Marija Roksandić,Dobrivoj Hajdin,Slobodan Jovanović,Branka Častek,Dobrivoj Žutinić i Lutka Opačić.
Osnivanju je prisustvovao i tadašnji predsjednik SKD Prosvjeta Zagreb prof. Velimir Sekulić. U ime Glavnog odbora bio je prisutan i prof.dr.Milorad Pupovac.
Dr. Ranko Jeftimija i protostavrofor Luka Bosanc evocirali su uspomene na dane osnivanja daruvarske Prosvjete.
Učešće u raspravi u ime gostiju uzeli su predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV Darko Karanović i Zoran Blanuša u ime SKD Prosvjeta pododbor Garešnica. U svojstvu domaćina govorili su Saša Lukić dožupan BBŽ i Nenad Šironja predsjednik VSNM Daruvar koji su ujedno i članovi daruvarske Prosvjete.
Po završetku radnog dijela skuštine članovi i gosti nastavili su druženje uz posluženje.
 
FOTOGRAFIJE: