Pregled svih događaja

Proba najmlađih "Prosvjetara"

Na području Bjelovarsko bilogorske županije aktivno djeluju dva Srpska kulturno-umjetnička društva "Prosvjeta"-pododbori u Daruvaru i Garešnici.
 
Garešnički pododbor broji više od 100 članova, a daruvarski nešto manje od 50. Aktivno su organizirani kroz dječje i seniorske folklorne skupine a daruvarčani imaju i dječju glumačku sekciju te seniorsku pjevačku sekciju koja je prošle godine snimila svoj prvi CD sa zapisima tradicionalnih srpskih narodnih pjesama zapadne Slavonije.
Naša društva su pravi primjer potrebne sinergije i zajedništva, jer često puta nastupaju zajedno (seniorski folklor). Problem latentno predstavlja dalji nastavak školovanja ili zaposlenja plesača u drugim sredinama, pa su koreografi prinuđeni stalno mijenjati postave.
Do sada su nastupali na brojnim međunarodnim smotrama folklora kao što su Grčka, Bugarska, Srbija, Slovenija, Mađarska, Bosna i Hercegovina - Republika Srpska, Makedonija. U prosjeku godišnje imaju preko 30 nastupa što je impresivna brojka.
U njihovom radu posebno se vodi briga o najmlađima, kojih je svake godine sve više. Uloga njihovih roditelja je više nego odgovorna, jer u pravilu svuda prate svoju djecu, što iziskuje i vrijeme ali i materijalne troškove.Također su stalno prisutni na probama koje se temelj kvalitetnih nastupa.
Svake godine prisutan je pomak u kvaliteti nastupa, što se može zahvaliti i koreografima Zoranu Blanuši i Miroslavu Goliću, ali i voditeljici glumačke sekcije u Daruvaru Jasmini Trkulja.
Nesporno je da uz naša manjinska vijeća, Prosvjeta predstavlja kičmu očuvanja identiteta srpske zajednice u ovim prostorima.
Prisustvovali smo jednoj od proba najmlađih folkloraša garešničkog pododbora Prosvjete u maloj sali hrvatskog doma u Garešnici, sa koje Vam donosimo fotografije.
Inače, probe se održavaju i u zgradi bivše Osnovne škole u Rogoži,gdje je uspješno provedena akcija obnove dotrajalog poda.
 
FOTOGRAFIJE:
 
DSCN6089.JPGDSCN6096.JPGDSCN6088.JPGDSCN6087.JPGDSCN6094.JPGDSCN6095.JPGDSCN6092.JPGDSCN6091.JPGDSCN6097.JPGDSCN6084.JPGDSCN6085.JPG