Pregled svih događaja

Hramovna Slava u Velikoj Bršaljanici!

U Veliko - bršljaničkoj srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj prenošenju moštiju Svetoga Nikole, 22.05.2016 proslavljena je hramovna Slava.
Svetu liturgiju predvodio je protostavrofor Marko Nogić - grubišnopoljski namjesnik i tajnik Mitropolije Zagrebačko - ljubljanske, uz sasluženje domaćina -paroha Veliko-bršljaničkog Slavimira Gvojića,Velikopisaničkog Miomira Gvojića i paroha stupovačkog Dalibora Petkovića.
U svojoj propovjedi prota Marko govorio je o žitiju Svetoga Nikole.
Prodorom Turaka Suldžuka u prostor Male Azije i Vizantijske carevine,na  području Likije (današnja Turska),vjerni kršćanski  narod je u 11 vijeku svete mošti oca Nikolaja prenio u grad Bari, s namjerom da ih očuva, gdje se i danas nalaze.
Nikolin stric bio je episkop a roditelji vrlo imućni. Po njihovoj smrti Nikola je svo stečeno bogatstvo podjelio sirotinji i posvetio se u potpunosti vjerskom, gotovo isposničkom životu,postavši i sam episkop.
Rezanje slavskog kolača i prelivanje koljiva obavljeno je nakon trokrakog ophoda svetinje. Kumovi crkvene Slave bili su supružnici Milena i Petar Miščević iz Velike Bršljanice.
Svetoj liturgiji prisustvovali su i dožupan BBŽ Saša Lukić, predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović i predsjedniik VSNM Velika Pisanica Pavle Ćetković
Za sve prisutne u prostoru bivše osnovne škole priređeno je posluženje.
 
FOTOGRAFIJE: