Pregled svih događaja

Osveštanje srpske pravoslavne bogomolje u Novoj Gradišci!

Pravoslavni Srbi Nove Gradiške dočekali su 05.06.2016 ispunjenje svojih želja i dobili svoju bogomolju.
Naime, početkom rata 90-tih,točnije 1992 godine Srpska pravoslavna crkva Svete Trojice, građena u vizantijsko moravskom stilu ,dinamitom je dignuta u zrak od ruku bezbožnika. Crkva je bila izgrađena 1982 godine na temeljima crkve građene 1824 a srušene za vlasti ustaške NDH  1941.
Na pravoslavnom groblju u Novoj Gradišci 1993 godine srušena je i kapela posvećena Svetome Nikoli,tako da novogradiški Srbi nisu imali svoju bogomolju.
Zahvaljujući svom duhovnom pastiru, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Pakračko slavonskom g. Jovanu,u centru grada preuređena je dvorišna zgrada u vlasništvu SPC ,koja je danas osveštana i ima funkciju Srpske pravoslavne bogomolje Svete Trojice.
Sveta liturgija započela je u 8,00 sati  a predvodio ju je Preosvešteni Episkop Pakračko slavonski g. Jovan uz sasluženje umirovljenog Preosveštenog Episkopa srednjoevropskog g. Konstantina,i sveštenstva Pakračko slavonske Eparhije.
Njegovo Preosveštenstvo je po završetku Svete liturgije uručio priznanja svima koji su dali nesebičan doprinos u izgradnji ove bogomolje.
VSNM Nova Gradiška sa predsjednikom Slobodanom Radivojevićem i VSNM Brodsko-posavske županije na čelu sa Dušanom Nogićem,zajedno ca crkvenom opštinom Nova Gradiška za sve prisutne priredili su zajednički ručak.
 
FOTOGRAFIJE: