Izdavaštvo

Vojvoda bjelovarski - baron Sava Nikolić Podrinski

Autor: Nenad Vukadinović, odvjetnik iz Novog Sada, rođeni bjelovarčanin

Izdavač: Nevkoš d.o.o., Novi Sad 2013.

Recezenti: prof. dr. Nikola Strajnić, red. prof. univ. u Novom Sadu, Predsjednik društva književnika Vojvodine,

Žarko Dimić, profesor, historičar i dir. Arhiva SANU-odjeljenje u S. Karlovcima

Urednik: Žarko Dimić, profesor

Grafički urednici: dr Sofija Vukadinović

                         Nenad D. Vukadinović

Lektor i korektor: Natalija Vukadinović

                          dr. Sofija Vukadinović

Štampa: Budućnost d.o.o., Novi Sad

O knjizi:

Ovaj izuzetni i jedinstveni rad prati jednu od najstarijih, najznačajnijih, najsnažnijih, najutjecajnijih ali i u mnogočemu najkontroverznijih srpskih plemićkih porodica Nikolića Podrinskih čije kraljevsko plemstvo datira iz 1688. godine.

Iako je nastala u starim srpskim zemljama Huma i Zahumlja, ova srpska plemićka porodica je svoje utočište pronašla u Vojnoj krajini i na teritoriju Varaždinskog generalata gdje je rodonačelnik porodice baron Sava Nikolić Podrinski bio prvi komandant vojne utvrde zvane Welovar te je za vojne zasluge dobio 1688. godine baronsku ugarsku plemićku titulu sa predikatom Podrinski i nazivom Wojwode von Belovar.

Jedan od potomaka Save Nikolića Podrinskog bio je i ugledni zagrebački advokat i političar baron dr. Vladimir Nikolić Podrinski kojie je svoju kćerku udao za habsburškog nadvojvodu i prijestolonasljednika Leopolda Habsburškog Lotringena i na taj način su srpski krajišnici uzdigli se i do samog, carskog i kraljevskog, bečkog Dvora.

Pored niza drugih historijskih zanimljivosti u knjizi se, gotovo detaljno, obrađuju najistaknutije ličnosti srpskog krajiškog podrijekla koje su živjele i radile u Varaždinskom generalatu (XVII i XVIII vijek), a pripadale su tadašnjoj vojnoj, kulturnoj, ekonomskoj i svakoj drugoj eliti, pa se tako spominju: prvi Srbin i pravoslavac austrijski general sa našeg područja i još 10 austrijskih generala Srba koji su rođeni u Bjelovaru ili bližoj okolini.

Jedan od najzanimljivijih događaja, nažalost za mnoge i potpuno nepoznat, koji se opisuje u knjizi, jeste svećana ceremonija kada je srpski patrijarh Josif Rajačić izvršio svečano ustoličenje hrvatskog bana Josipa Jelačića i kojom je prilikom hrvatski ban, potpuno identičnu zakletvu, 1848. godine izrekao hrvatskom a zatim i srpskom narodu u pravoslavnoj crkvi Sv. Preobraženja u Zagrebu.

Opisuju se i najeminentnije srpske ličnosti koje su živjele i radile na teritoriji Zagreba kada su srpske političke stranke držale većinu u hrvatskom Saboru, a posebno za vrijeme bana Ivana Mažuranića čiji je bliski rođak bio baron dr. Vladimir Nikolić Podrinski jer su njegov otac i hrvatski ban oženili dvije rođene sestre pravoslavnog porijekla iz čuvene grčke porodice Demeter.

Opisuje se i život i rad naše velike umjetnice (slikarke) baronice Vere Nikolić Podrinske koja je bila vlasnica sadašnjih Hrvatskih Predsjedničkih dvora u Zagrebu na pantovčaku - Vila Zagorje, čijom smrću 1972. godine se gasi plemenita porodica Nikolića i po ženskoj liniji.

U knjizi se nalazi više od 50 ilustracija i fotografija te raznih geografskih karata. Knjiga se može nabaviti po cijeni od 100 kn kod predsjednika VSNM BBŽ Darka Karanovića, mob: 099 7743 888

Multimedija i izdavaštvo