Преглед цвих догађаја

Све вијести

СЕДМИ СПОРТСКИ СУСРЕТИ СРПСКИХ МАЊИНСКИХ ВИЈЕЋА У РОГОЖИ, СУБОТА, 01.06.2024.

01.06.2024. – СУБОТА - СЕДМИ СПОРТСКИ СУСРЕТИ СРПСКИХ МАЊИНСКИХ ВИЈЕЋА У РОГОЖИ

01.06.2024. одржани су седми спортски сусрети жупанијских СНВ-ова, активност кроз коју се његује заједништво и чува идентитет.

Српски културни центар „Мославина“ у Рогожи поред Гарешнице који је прије два мјесеца отворен био је мјесто седмих спортских сусрета народних вијећа Бјеловарско-билогорске, Копривничко-крижевачке, Загребачке, Међимурске и Вараждинске жупаније. У питању је традиција коју његују не само вијећници него и многи драги пријатељи који им се придружују у цјелодневном дружењу потакнутом спортским активностима које се организирају увијек у другој средини. Натјецање се провело у неколико дисциплина, пикаду, ногомету, столном тенису, картању беле и потезању ужета, а окупило се стотињак судионика.

– Ово је један од многих српских културних центара који су отворени у задњих неколико година из сустава „Капиталних инвестиција“ и јако смо сретни што смо успјели добити заиста импресивне центре који су нуклеус српске заједнице широм Републике Хрватске – изјавио је на отворењу сусрета предсједник СНВ-а Бјеловарско-билогорске жупаније Дарко Карановић.

Сусретима је присуствовао и предсједник Српског народног вијећа, проф.др. Милорад Пуповац који се обратио окупљенима. Поздравио је и честитао свима који су водили бригу о тиме да се овај центар обнови и прошири те је изразио задовољство што је простор кориштен на најбољи могући начин, а то је окупљање и дружење са сународњацима и суграђанима са којима живимо. Споменуо је и надолазеће изборе за Еуропски парламент на којима се и сам натјече као кандидат, те укратко појаснио важност изласка на исте.

Српски културни центар „Мославина“ у Рогожи дуго су чекали и чланови Српског културног друштва „Просвјета“ Пододбор Гарешница, изразито активно мањинско друштво које је познато по својим гостовањима диљем Хрватске, али и далеко изван ње. Ови увијек радо виђени гости који културу свога народа проносе већ годинама познати су и по организацији смотре дјечјег културног стваралаштва под називом „Дјеца су украс свијета“, а своје најмлађе чланове уче и међусобној толеранцији кроз натјецања у старим дјечјим играма које редовно организирају у свом крају. Уз разна гостовања план им је у скоро вријеме у Центру уредити и етно собу у којој би биле изложене и сачуване старине те би на тај начин упознали млађе генерације с културном баштином краја.

Фотографије:

 

16. Туцијада у Дарувару, 11.05.2024.

16. Туцијада у Дарувару, 11.05.2024.

СКД Просвјета - координација Западне Славоније и Мославине организирала је 16. Туцијаду у Дарувару. Судјеловали су: пододбори СКД Просвјета: Гарешница, Дарувар, Грубишно Поље, Вировитица, Пакрац, Слатина, Окучани, Бјеловар, Славонски Брод, Велики Поганац и Пожега у 18 сати у Чешком дому у Дарувару.

Фотографије:

 

 

Ђурђевдан у Нарти, 06.05.2024.

Ђурђевдан у Нарти, 06.05.2024.

На сам дан посвећен Светом  Великомученику  Георгију, 06.05.2024. с почетком у 10,00 сати , у храму Српске православне цркве у Нарти , који је и посвећен Светом Ђорђу, одржана је након готово 11 година Света архијерејска литургија. Свету архијерејску литургију предводио је Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно- централноамерички Кирило, администратор Митрополије Загребачко-љубљанске, уз саслужење домаћина ,пароха у Нарти ,јереја Драгана Топића, пароха у Бјеловару Стефана Максимовића, пароха у Великој Писаници Миомира Гвојића и Зорана Радића, јереја из Митрополије Загребачко-љубљанске. Овогодишњи Ђурђевдански кум цркве био је наш Небојша Верић, члан ВСНМ Бјеловар и замјеник предсједнице Српског културног друштва Просвјета Бјеловар. Светој литургији присуствовали су и замјеник жупана ББЖ из редова српске заједнице Саша Лукић, Дарко Карановић ,предсједник ВСНМ ББЖ те Дејан Стевановић предсједник ВСНМ Иванска. Посебно истичемо да је служби присуствовао и начелник опћине Штефање, Силвестер Штефовић као и прочелник за друштвене дјелатности Града Бјеловара Милан Матековић. По завршетку Свете архијерејске литургије, отац Драган Топић, као домаћин , са својим парохијанима приредио је богато послужење ком се прикључио и начелник опћине Берек Мато Тонковић.

Фотографије:

 

ВСНМ ББЖ прославило Славу, 07.05.2024.

ВСНМ ББЖ прославило Славу, 07.05.2024.

У новоотвореном Српском културном центру "Мославина" у Рогожи, 07.05.2024. године с почетком у 18,00 сати, Вијеће српске националне мањине Бјеловарско билогорске жупаније прославило је своју крсну Славу, Светог Великомученика Георгија.

Обред сјечења славског колача и преливања кољива обавили су парох из Ступоваче, јереј Далибор Петковић и парох из Велике Бршљанице, јереј, Славомир  Гвојић.

Предсједник Вијећа ,Дарко Карановић поздравио је вијећнике и госте те уручио традиционално признање "Павле Соларић", сукладно Одлуци Вијећа од 04.04.2024. године, предсједнику ВСНМ Дежановац Жељку Милеуснићу и замјеници предсједника ВСНМ Гарешница Мирјани Србљанин.

Ово признање уручује се појединцима и институцијама који дају изузетан допринос у очувању српског националног и вјерског идентитета , српске културе , обичајности и опстојности у овим крајевима.

Зоран Блануша, предсједник Српског културног друштва Просвјета, пододбор Гарешница, уручио је признање ВСНМ ББЖ као знак велике захвалности што је замишљени пројект од прије четири године успјешно реализиран, односно да је српска заједница Града Гарешнице али и припадници већинског народа ,добила овако импресиван центар културе у Рогожи.

Међу гостима били су замјеници жупана из српске заједнице,СМЖ Мирјана Олујић, ББЖ Саша Лукић и Никола Ивановић из ПСЖ.

Са нама су биле и делегације ВСНМ ВПЖ ,КЦ-КЖ,ПСЖ и ЗГЖ, које су предводили предсједници Милена Лазић,Јово Манојловић,Милан Козловић и Драгиша Пилиповић.

Координацију Вијећа и представника националних мањина ББЖ предводио је Дамир Малина уједно и предсједник ВЧНМ ББЖ,његов замјеник ,уједно представник Рома ББЖ Горан Ђурђевић, представник њемачке националне мањине ББЖ Јосип Крајцер те у име ВМНМ ББЖ,члан предсједништва Саша Геренчир.Град Гарешницу представио је Милан Рајшић,члан градског вијећа.

Свечаном дану присуствовали су уз Зорана Бланушу и предсједници СКД Просвјета ,пододбори Грубишно Поље и Бјеловар, Илија Мандарић и Данка Јарић.

Делегације ВСНМ градова Грубишно Поље и Грешница предводили су предсједници Милан Кнежевић и Дамир Седрамац.

Са нама су били и предсједници опћинских ВСНМ Дежановац, Сирач, Кончаница, Ђуловац, Велика Писаница, Штефање,Велики Грђевац Жељко Милеуснић,Љубо Ковачевић,Рада Божић,Милан Радаковић,Павле Ћетковић,Зоран Маријан и Слободан Кнежевић.

Фотографије:

 

Обиљежен Васкрс, 05.05.2024.

Обиљежен Васкрс, 05.05.2024.

У Српској православној цркви Светога Димитрија у Ступовачи, 05.05.2024. године, с почетком у 10,00 сати одржана је Света Васкршња литургија, коју је предводио парох ступовачки ,јереј Далибор Петковић.

Светој литургији присуствовао је велики број вјернога српског народ Мославине, Градова Кутине и Гарешнице и околних села.Отац Далибор освештао је ускршња јаја која су као симбол рађања и новога живота неизоставни дио сваке православне хришћанске породице.

Посебно задовољство било је за видјети велики број дјеце која су уз наш, већ добро увјежбани женски

хор који прати свештенослужитеља , обиљежила љепоту и узвишеност Свете литургије.

Светој литургији присуствовао је и предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић као и предсједник Српског културног друштва Просвјета, пододбор Гарешница, Зоран Блануша са својим замјеником Николом Радошевићем.

Фотографије: