Преглед цвих догађаја

ОБНОВА САКРАЛНИХ ОБЈЕКАТА НА ПОДРУЧЈУ ББЖ-А

НАСТАВЉА СЕ ОБНОВА САКРАЛНИХ ОБЈЕКАТА НА ПОДРУЧЈУ ББЖ-а

Бјеловарско билогорска жупанија и ове године наставља са суфинанцирањем обнове православних цркви и сакралних објеката на свом подручју.  

Наиме, на иницијативу замјеника жупана Саше Лукића већ неколико година жупанија Бјеловарско- билогорска кроз јавни позив у култури издваја значајна средства за обнову, реконструкцију и санацију српских православних цркви, из године у годину се ти износи значајно повећавају. Тако да за 2020 годину износ који је издвојен рекордан је, он је преко 300.000кн само по једном јавном позиву.

Ових дана је у име Бјеловарско билогорске жупаније замјеник жупана Саша Лукић у Бјеловару и Дарувару потписао низ уговора са свећеницима  СПЦ-а. Издвојити ћемо неколико најзначајнијих;

-СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ДАРУВАРУ 

-СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У НАРТИ 

-СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА  У В. ПИСАНИЦИ 

-СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ГРУБИШНОМ ПОЉУ 

-СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У Т.  ПОПОВЦУ 

-СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У В. ПАШИЈАНУ 

-СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У КАТИНЦУ

-СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ДОЉАНИМА

-СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ДАРУВАРСКОМ БРЕСТОВЦУ

-СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ВЕЛИКОЈ БРШЉАНИЦИ

Осим тога, сурадња жупаније и  српске православне цркве одвија се и кроз низ заједничких манифестација и културних догађања која се редовито суфинанцирају из прорачуна жупаније.

План нам је да у наредних неколико година кроз овај начин и облик сурадње те уз помоћ министарства културе доведемо готово све сакралне објекте на подручју жупаније бјеловарско билогорске на задовољавајућу разину на задовољство свих вјерника и грађана. Морамо знати да се углавном ради о објектима који су у високом ступњу оштећености и који су већином споменици културе те се било какви захвати не могу одвијати без надзора и сугласности конзерватора а што изискује велике финанцијске трошкове као и временске.

ФОТОГРАФИЈЕ:

IMG_0117.jpgIMG_0120.jpgIMG_0134.jpgIMG_0122.jpgIMG_0135.jpgIMG_0132.jpgIMG_0119.jpg