Преглед цвих догађаја

Комеморација у Гудовцу

Комеморација у Гудовцу

Прије пуних 80 година,28.04.1941 извршен је први масовни злочин геноцида Независне државе Хрватске,(марионете наци-фашизма Хитлерове Нјемачке) према недужном српском цивилном становништву.

Стравичан злочин десио се у селу Гудовцу гдје су усташе скупиле искључиво мушко српско цивилно становништво  из околних села (Гудовац, Тук, Болч, Бреза , Кореново, Средице, Пргомеље) те их без оптужнице, без пресуде ,њих 200-тињак безочно стрељали.

Био је то увод у вишегодишњу политику геноцида који је као своју идеолошко-политичку платформу зацртао усташки покрет на челу са Антом Павелићем.

Српско питање Независне државе Хрватске  је  као "коначно  рјешење" требало реализирати да их се трећина побије, трећина протјера а трећина "преведе" у католичанство.

На мјесту страдалништва ових људи један од највећих хрватских кипара Војин Бакић подигао је споменик жртви" Гудовчан" ,уређено је Спомен подручје као трајни подсјетник на невине жртве. 

Нажалост, несретни рат 90-тих година и безумници као његов отпад девастирали су само подручје и уништиле Бакићев споменик, поразбијали спомен плоче са именима и презименима страдалника. Уз подршку Српског народног вијећа плоче са именима жртава обновљене су и враћене на Спомен подручје. Град Бјеловар се укључио са својом комуналном службом у обнову и одржавање Спомен подручја и на томе смо захвални, како прошлом тако и данашњем руководству  као и Бјеловарско билогорској жупанији која у потпуности подржава "културу сјећања".

Комеморативни скуп који је на Спомен подручју Гудовац одржан 28.04.2021.године  с почетком у 10,00 сати организирали су заједно Удруга антифашиста и антифашистичких бораца Бјеловар и Вијеће српске националне мањине Бјеловар. Скуп је водио замјеник предсједника УАБА Бјеловар, Ненад Неквапил.

Сукладно традицији окупљеним поштоватељима невиних жртава обратили су се :

Раде Јовичић ,предсједник ЗУАБА ББЖ у име САБА Републике Хрватске.

Анета Владимиров, замјеница предсједника Српског народног вијећа

Весна Тершелић у име "Доцументе" и Лиге антифашиста РХ

Рада Борић,саборска заступница

Дарио Хребак градоначелник Града Бјеловара

Бојана Хрибљан замјеница жупана Бјеловарско-билогорске жупаније

Мелита Мујић у име Уреда предсједника Републике Хрватске Зорана Милановић

Наш драги пријатељ ,глумац, Вили Матула говорио је дијелове поеме "Јама" Ивана Горана Ковачића.

Делегације су у част невиних жртава положиле вијенце и запалиле свијеће. Посебно нам је драго што су заједнички вијенац положиле делегације Града Бјеловара и Бјеловарско билогорске жупаније, као и делегација Амбасаде Републике Србије у Загребу. Захваљујемо се и делегацијама српских мањинских вијећа и антифашистима из Загребачке и Копривничко-крижевачке жупаније

Вјерски помен и парастос невиним српским жртвама одржао је парох бјеловарски Немања Обрадовић.

Фотографије: