Преглед цвих догађаја

Храмовна слава у Великој Бршљаници

Храмовна слава

Српска православна црква у  Великој Бршљаници је 22.05.2021.обиљежила   дан посвећен Преношењу моштију Светога оца Николаја, у народу познат као љетни Никола (најчешћа Слава у Срба).

Наиме, Свети Никола рођен у граду Миру у Ликијској области тадашњег источног римског царства, био је епископ. Иако рођен у изузетно богатој породици, по смрти родитеља у потпуности се посветио Христовом учењу, раздијелио богатство потребнима и обављао свештеничке дужности до своје смрти.

У другој половици 11 вијека пријетила је православном христијанском становништву велика опасност од продора турака Сулџука са истока (данашња Турска у то вријеме у великој мјери је била кршћанска земља).Бојећи се за светитељеве земне остатке, донијета је одлука да се његове Свете мошти пренесу у град Бари ,(који је тада био православан и припадао источном римском царству) гдје се и данас налазе.

Свету литургију предводили су оци Славимир Гвојић (уједно домаћин Славе) парох у Великој Бршљаници, Миомир Гвојић парох у Великој Писаници, Славен Јовичић ,парох у Грубишном Пољу и Далибор Петковић ,парох у Ступовачи.

Кумови Славе били су Дејан И Бранка Бегић из Гарешнице. Кумови су за вјерни народ по завршетку литургије приредили послужење уз саму светињу.

Фотографије: