Преглед цвих догађаја

Спасовданске свечаности

Спасовданске свечаности

У четвртак,10.06.2021. године у Српском културном центру "Исидор Добровић" у Дарувару поводом Дана ВСНМ Дарувар,Спасовдана,одржана је Фото изложба наше Татјане Бјелајац.

Изложбу су уз ауторицу заједно приредили Вијеће српске националне мањине Дарувар и Српско културно друштво "Просвјета" пододбор Дарувар.Неспорно је да уз Татјану морамо похвалити и изузетно вриједну Јасмину Тркуља.

Татјана је уз велику помоћ чланова наведених институција и осталих грађана из њихових приватних фото збирки прикупила врло вриједне и раритетне фотографије ,скенирала их и од њих сачинила занимљиву изложбу.

На фотографијама  (понеке су старе и стотињак година а најсвјежије сежу у 50-те године 20 стољећа) могли смо видјети и детаље сахрана али и својеврсну контраст,детаље са сватовских свечаности.

Посебно је занимљив дио везан уз свакодневне пољопривредне радове као што је вршидба,пиљење дрва ,обрада земље итд.

Изложбу је уз уводне ријечи отворила предсједница ВСНМ Дарувар Николина Глодић након које је говорила ауторица изложбе Татјана Бјелајац.

Потом се окупљенима  представила Баховим прелудијем млада клавиристкиња Дајана Момић.

Међу бројним гостима били су ново-стари изабрани замјеник жупана Бјеловарско-билогорске жупаније из редова српске заједнице Саша Лукић,градоначелник Дарувара Дамир Лненичек,парох Српске православне цркве у Дарувару отац Ђорђе Остојић, предсједници ВСНМ ББЖ и Загребачке жупаније Дарко Карановић и Драгиша Пилиповић,предсједници ВСНМ Бјеловар,Велика Горица,Гарешница,Ђуловац Душан Маргетић,Драгољуб Гератовић,Дамир Седрамац и Милан Радаковић,предсједник СКД "Просвјета" пододбор Дарувар Срђан Бојчић,предсједник СДСС Дарувар Петар Радосављевић.

Домаћини су за све присутне приредили традиционално послужење.

Фотографије: