Преглед цвих догађаја

Храмовна слава у Дарувару

Храмовна слава у Дарувару

У недјељу,13.06.2021. године у даруварској Српској православној цркви Светих отаца Првог васељенског сабора одржана је Света Архијерејска литургија коју је предводио Нјегово Преосвештенство Епископ Пакрачко славонски господин Јован, уз саслужење свештенства Пакрачко славонске Епархије.

Овај свечани дан датиран је на саму Спасовску недјељу,пред педесетницу ,односно Свету тројицу или седму недјељу по Васкрсу.

Овај велики датум из 325. године када су се у Мало Азијској Никеји ( тадашње Источно римско царство и вријеме цара Константина и царице Јелене) ,скупили на Првом Васељенском сабору 318 отаца који су оспорили и одбацили  јеретичко учење свештеника Арија и заузели јасне ставове о Светој Тројици у једнини који се и данас поштују и славе.

Литургијско славље употпуниле су и монахиње из манастира Пакра и Јасеновац

Нјегово преосвештенсто Епископ Пакрачко славонски г.Јован у надахнутој бесједи говорио је о овом догађају. Устврдио је да се овај важан датум у хисторији кршћанске цркве јединствено у свијету прославља управо у епархији Пакрачко славонској којој је тај датум и епархијска Слава као Слава цркве у Дарувару.

Светој Архијерејској литургији присуствовао је и изабран замјеник жупана из редова српске заједнице Бјеловарско-билогорске жупаније Саша Лукић, замјеница градоначелника Дарувара Ванда Цегледи као и предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић.

Послије Литургије у црквеном дворишту уприличено је благданско послужење и дружење а изведен је и пригодан програм који су представили чланови Српског културног друштва "Просвјета" пододбори из Дарувара и Гарешнице.

Велике захвале иду домаћину ,пароху српске цркве у Дарувару оцу Ђорђу Остојићу на изузетној организацији.

Фотографије: