Преглед цвих догађаја

Комеморација у Јадовну, 24.06.2021.

Комеморација у Јадовну

Више од 10 година у мјесецу липњу ,Српско народно вијеће,Координација жидовских заједница,Савез антифашистичких бораца и антифашиста РХ и Горњокарловачка Епархија Српске православне цркве у Јадовну покрај Госпића ,обиљежавају дан настанка злогласног сустава логора који су основали и осмислили усташки злотвори по стварању наци-фашистичког сателита НДХ из 1941. године.

Ови Хитлерови слугани доводили су на десетине хиљада Роме,Срба ,Жидова и антифашиста те их на најсвирепији начин убијали и бацали у Велебитске јаме.Дио несретника завршио је у Слану на отоку Пагу и тамо у мукама скончали своје животе.

Скуп је започео опијелом свештенства Српске православне цркве и жидовског рабина код Шаранове јаме а код споменика страдалима након полагања вијенаца обратили су се окупљенима  Ранко Бритвић у име Ветерана домовинског рата и антифашиста Сплита.

Лазо Ђокић говорио је у име САБА РХ.У име Координације жидовских опћина говорио је Огњен Краус  тражећи  подршку иницијативи Координације да се и законом забрани усташки поклич смрти "за дом спремни"

У име Српског народног вијећа скупу се обратио Милорад Пуповац.

Међу присутнима били су и потпредсједник Владе РХ Борис Милошевић,саборска заступница СДСС Драгана Јецков,изасланик предсједника Републике Србије Веран Матић,предсједник Савјета за националне мањине РХ Александар Толнауер,равнатељ Уреда за људска права и права националних мањина РХ Ален Тахири.

Међу присутнима је била и делегација ВСНМ Бјеловар и УАБА Бјеловар ,Душан Маргетић,Душан Зорић и Ненад Неквапил.

Обзиром да је у Јадовну 1941. године завршило 500 тињак Срба мушкараца из Грубишнопољског котара,делегација ВСНМ Грубишно Поље коју су предводили предсједник и члан предсједништва Милан Кнежевић и Бранко Кашић, поклонила се сјенима својих билогорских страдалника. Са њима је био и парох Српске православне цркве Светога Ђорђа у Грубишном Пољу отац Славен Јовичић.

Фотографије: