Преглед цвих догађаја

Храмовна слава у Великом Вуковју, 31.10.2021.

Храмовна слава у Великом Вуковју

У недјељу 31.10.2021. године у Великовуковинској Српској православној цркви посвећеној Светом апостолу и еванђелисти Луки ,одржана је Света литургија коју су предводили пароси ступовачки ,отац Далибор Петковић и домаћин,парох у Великој Бршљаници отац Славимир Гвојић.По преливању жита и ломљењу славскога колача отац Далибор је изузетно надахнуто говорио о Светоме Луки.

Уз Свете еванђелисте Марка,Јована и Матеја ,Свети Лука је написао јеванђеља и диела светих апостола.

Био је родом из Антиохије ,учио грчку филозофију,добро познавао медицину а посебно се истакао својим даром сликања.Осликао је три Богородичине иконе (међу њима и богородицу тројеручицу) као и иконе Светих апостола Петра и Павла.Пресветој Богородици је осликане иконе донио на увид на што је она рекла: Благодат рођеног од мене, и моја, нека буде са свим иконама.

Светог Луку сматрају зачетником живописања светих икона у Славу Божију,Богомајке и свих Светих.

Црквени одбор у Великом Вуковју за све учеснике на богослужењу припремио је традиционално послужење у Мјесном дому, а све присутне позитивно су изненадили чланови музичке секције Српског културног друштва "Просвјета" пододбор Гарешница предвођени Радославом Стаменићем извођењем традиционалних народних пјесама.

Осјећамо велику потребу и обавезу да поменемо и похвалимо вриједног Миленка Кабљанца који годинама припрема своје чувене "паприкаше" и то ради из љубави и задовољства чувајући и на тај начин обичаје Срба ових крајева.

Фотографије: