Преглед цвих догађаја

Почели 19-ти "Спасовдански сусрети"

Почели 19-ти "Спасовдански сусрети"

Вијеће српске националне мањине Града Дарувара, те Српско културно друштво Просвјета-пододбор Дарувар, (које предводе предсједници Николина Глодић и Срђан Бојчић, већ деветнаесту годину заједнички организирају културна догађања посвећена веома битном хришћанском празнику Спасовдану или Вазнесењу Христову, крсној Слави својих институција.

Вазнесење господње увијек пада на 40 дан по Ускрсу и покретни је празник.

Свечаност је започела у даруварској кино сали 28.05.2022. са почетком у 18,00 сати.

Господ Исус Христос тога дана обратио се својим ученицима и рекао "Идите по свијету и проповиједајте Јеванђеље сваком створењу,ко повјерује и крсти се ,биће спасен,а ко не повјерује биће осуђен".Потом се Христос УЗНЕО на небо,Узнесење,тако се завршивши  дијело СПАСЕЊА,вратио Богу оцу на небесима.

Стога и сам назив празника СПАСОВДАН постаде уобичајен међу вјерним народом.Овај празник Слава је и главних српских градова Београда,Бања Луке и Источног Сарајева.

Николина Глодић је и водила предвиђени програм,који је након поздравних говора  и обраћање градоначелника Дарувара Дамира Лненичека и жупана Бјеловарско -билогорске жупаније Марка Марушића,започео додјелом признања заслужним појединцима "Исидор Добровић".

Овогодишњи лауреати за рад у музичкој секцији даруварских "просвјетара"били су фрулаш Ненад Мишљић и хармоникаш Петар Поповић.За медијско праћење српских догађања признање је примио у одсуству новинар Горан Газдек из Вировитице.

За изузетан прегалачки рад у пољопривреди и свом ОПГ-у признање је примила Мирјана Србљанин из Уљаника ( уједно и замјеница предсједника ВСНМ Гарешница).

Посебан и свечан тренутак био је примање признања за Бранка Ковачића ,једног од оснивача и дугогодишњег предсједника Вијећа српске националне мањине у Граду Дарувару,у 4 мандата члана предсједништва ВСНМ ББЖ и члана Координације Вијећа и представника националних мањина ББЖ. Бранко се у име лауреата и захвалио на признањима.ж

Културно умјетнички програм почео је цјеловечерњим концертом Фолклорног ансамбла "Вила " из Србије,точније из Новога Сада.

Импресиван наступ ових младих људи био је праћен сталним пљеском и повицима браво.Представили су се традиционалним кореографијама из Србије,али и дијелом модерног плеса праћеног народном музиком.Пратио их је оркестар ,који је у паузама када су се извођачи пресвлачили ,свирао традиционалне српске народне и ауторске пјесме у инструменталу.Такођер су се са традицијским пјесмама из простора гдје Срби живе, представиле и чланице пјевачке групе "Виле"

Међу бројним гостима били су и протоставрофор Лука Босанац,парох у Бјеловару Стефан Максимовић,замјеници жупана из редова српске заједнице ББЖ и ВПЖ Саша Лукић и Никола Ивановић,предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић,предсједници ВСНМ Грубишно Поље,Гарешница,Бјеловар и Ђуловац Милан Кнежевић,Дамир Седрамац,Душан Маргетић и Милан Радаковић.

Међу гостима су били и предсједник и замјеник СКД Просвјета-пододбор Гарешница Зоран Блануша и Никола Радошевић са својим бројним члановима.

Концерт је завршио великим заједничким колом публике и извођача програма.

За госте и извођаче програма домаћини су приредили заједничку вечеру у ресторану "Тераса"

Видео записе погледајте на везама доље:

Видео 01, Видео 02, Видео 03, Видео 04, Видео 05, Видео 06, Видео 07, Видео 08, Видео 09, Видео 10, Видео 11, Видео 12, Видео 13

Фотографије: