Преглед цвих догађаја

20 година непрекидног рада фолклорне секције " КУД Мославина", 11.06.2022.

20 година непрекидног рада фолклорне секције " КУД Мославина", 11.06.2022.

Српско културно друштво "Просвјета" пододбор Гарешница обиљежило је 20-ту годишњицу непрекидног рада своје фолклорне секције " КУД Мославина".

Овај велики јубилеј обиљежен је  како и приличи,цјеловечерњи концертом који је одржан у  гарешничком хрватском дому 11.06.2022. године с почетком у 19,00 сати.

Ово друштво које већ годинама воде предсједник Зоран Блануша и његов замјеник Никола Радошевић ,је изузетно  успјешан примјер како се и на који начин чува идентитет Срба овога краја ,како се најмлађи потичу да остану вјерни својој српској традицији и култури и како се не жали особно одрицање ради емоције и осјећајности припадности властитом српском народу.

У протеклом 20 годишњем периоду наступали су у разним земљама међу којима издвајамо земље окружења,Италију,Мађарску,Србију,Босну и Херцеговину,Црну Гору,Македонију,затим Грчку и Бугарску,при томе представљајући не само српску заједницу већ и Град Гарешницу и Бјеловарско-билогорску жупанију у цјелини.

Међу бројним гостима који су увеличали овај јубилеј били су српска замјеница жупана Сисачко мославачке жупаније Мирјана Олујић,замјеници жупана српске заједнице Пакрачко славонске и Бјеловарско-билогорске жупаније Никола Ивановић и Саша Лукић,замјеник градоначелника Града Гарешнице Горан Цупек,члан Главног одбора СКД Просвјета Загреб,уједно и предсједник ВСНМ Вуковарско сријемске жупаније Светислав Микеревић,парох Српске православне цркве у Великој Бршљаници Славимир Гвојић,предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић,предсједници ВСНМ Гарешница,Кутина и Ђуловац Дамир Седрамац,Јово Трбојевић и Милан Радаковић.

У културно умјетничком дијелу програма пред препуно салом судјеловали су:

СКД Просвјета ,пододбор Вуковар

СКД Просвјета ,пододбор Вировитица

СКД Просвјета пододбор  Липик-Пакрац са својом дјечјом секцијом

КУД Пакленица-Новска

СКД Просвјета пододбор Дарувар

СКД Просвјета пододбор Гарешница са А и Б секцијом

Чешка беседа Гарешница са секцијом ХКУД Граничар Гарешница

Зоран Блануша посебно се захвалио свом госту,дугогодишњем предсједнику ХКУД из Граченице покрај Кутине, Марку Миљану ,који је у првим  тренуцима оснивања Просвјетиног КУД "Мославина"пружио велику подршку новоформираном друштву.Посебна признања за оснивање друштва примили су постхумно,први предсједник Стево Перић ,Војислав Шајатовић,Ненад Крупљан и Ненад Влаховић.

Блануша се захвалио свима који су помагали помажу рад друштва а такођер је уручио бројан признања најактивнији члановима СКД Просвјета Гарешница кроз овај дуги низ година.,као и институцијама и појединцима који су на разне начине помогли у раду друштва.

Учесници програма и бројни гости наставили су дружење у Друштвеном дому Ступовача.

Програм је водила замјеница предсједника ВСНМ Гарешница Мирјана Србљанин.

Фотографије: