Преглед цвих догађаја

Света Тројица, Бјеловар, 12.06.2022.

Света Тројица

У Српској православној цркви Свете Тројице у главном жупанијском сједишту,Бјеловару ,12.06.2022. године с почетком у 10,00 сати , свечарски је прослављена храмовна Слава ове српске светиње, посвећеној силаску Светога Духа на апостоле ,у народу још званом Педесетницом, јер  увијек пада на 50 дан по Васкрсу  Господа нашега Исуса Христоса.

Свету архијерејску литургију предводио је викарни Епископ Марчански г. Сава уз саслужење пароха у Вараждину,Угљешу Пилингера,пароха Великописаничког Миломира Гвојића,нарћанског Драгана Топића те ђаконе Александра Лукића и Петра Козјаковића из Митрополије Загребачко-љубљанске,уз наравно домаћина Славе оца Стефана Максимовића пароха у Бјеловару.

Посебно задовољство за домаћина Славе оца Стефана била је присутност Светој литургији монс.др. Бискупа Бјеловарско-крижевачке жупаније Вјекослав Хузјак,патера Рикарда из фрањевачког реда,као и жупана Бјеловарско -билогорске жупаније Марка Марушића,градоначелника Града Бјеловара Дариа Хребака и замјеника жупана ББЖ из редова српске заједнице Саше Лукића.

Кумови Славе били Гојко Ћурувија ,накада предсједник ВСНМ Бјеловар и предсједник СДСС ББЖ и госпођа Јулија. 

Вјерни народ имао је прилику видјети своју светињу,односно,њен вањски дио у новом руху како и приличи саборној српској православној цркви у самом центру Града Бјеловара.

За оне који су својим могућностима помогли уређење екстеријера Тројичинданске цркве ,отац Стефан је припремио  Признања која су добили :

-Бјеловарско -билогорске жупанија,Марко Марушић-жупан

-Град Бјеловар,градоначелник Дарио Хребак

-Вијеће српске националне мањине ББЖ и Града Бјеловара,предсједник Дарко Карановић и замјеник предсједника Душан Зорић

-Саша Лукић

-Гојко Ћурувија

-Радмила Радуловић

-Комуналац д.о.о. Бјеловар

-"Бјеловар бетон" Антон Матић

-"АС агро" Бјеловар,Петар Радуловић

-Рената Видак

По уручењу признања вјерни народ је са својим свештенством  литијом обишао своју светињу.

Отац Стефан је са својим Црквеним одбором за своје госте и вјерни народ приредио послужење у гостопримници и под шатрама у црквеном цинтору.

Фотографије: