Преглед цвих догађаја

Јадовно 2022. 23.06.2022.

Јадовно 2022. 23.06.2022.

У петак,23.06.2022. године у организацији Српског народног вијећа,Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске  у Јадовну  ,покрај Госпића одржана је комеморација за страдале цивиле српске,ромске и јеврејске заједнице као и за Хрвате антифашисте ,које су свирепо поубијали  припадници усташког покрета наци-фашистичке тзв. НДХ..

Био је то први концентрацијски логор по формирању НДХ, са јасним геноцидним циљем према Србима ,Ромима и Жидовима.

Посебно истичемо наше Грубишнопољце који су били први Срби ( њих око 500-тињак ,искључиво мушкараца) који су транспортним сточним вагонима превезени до Госпића а потом везани жицом спроведени до јадовинских крашких јама и тамо побијени.

Вијеће српске националне мањине  ББЖ је након неколико  "пандемијских ковид година" поновно организирало аутобусни пријевоз за поштоваоце сјена невино страдалих.

Аутобус је кренуо из Дарувара а у Гарешници су му се прикључили другови антифашисти те поштоваоци цивилних жртава   из Бјеловара,Грубишног Поља и Гарешнице.

Посебно се захваљујемо УАБА Бјеловар,друговима Ненаду Неквапилу и Бериславу Црнчићу који су прикупили финанцијска средства и на њихови иницијативу је обновљена,точније,замјењена спомен плоча из 1957 године посвећена страдалим Грубишнопољцима поред саме Шаранове јаме.

Присутнима су се након помена и парастоса свештенства Карловачке епископије Српске православне цркве и жидовске заједнице поред Шаранове јаме,на платоу код споменика обратили:

Огњен Краус у име жидовског народа,Фрањо Хабулин -САБА РХ, Борис Милошевић ,саборски заступник СДСС-а, Веран Матић ,изасланик предсједника Републике Србије Александра Вучића и потпредсједница Владе Републике Хрватске Ања Шимпрага.

У име антифашиста ББЖ и српске заједнице ББЖ вијенце је положила делегација ,Ненад Неквапил,Душан Маргетић и Душан Зорић.

Наши пријатељи путници су по повратку посјетили Музеј посвећен једном од највећих знанственика који је икада рођен Николи Тесли,односно посјетили су његов родни Смиљан.

Фотографије: