Преглед цвих догађаја

Предсједништво Српског народног вијећа, 28.07.2022.

Предсједништво Српског народног вијећа, 28.07.2022.

Коначно, након дужег периода " он-лине" сједница зоом апликацијом,чланови предсједништва наше кровне институције,Српског народног вијећа одржали су сједницу како и приличи , У ЖИВО.

Сједница је одржана у коначно враћеном простору Српског културног друштва "Просвјета" ,Прерадовићева 21, Загреб ,28.07.2022. с почетком у 14,00 сати.

Суштинска тема сједнице била је везана за распоред средстава одобрених ребалансом буџета у суставу текућих донација и тзв "капиталних инвестиција".

У суставу текућих донација врло важно је за нагласити да је у повоју покретање ТВ "ВИДА",наше српске заједнице која ће сигурно поспјешити информацијску потребу Срба у Хрватској.За ове активност предвиђена су и осигурана потребна средства.( при томе ће се користити велико искуство наших некадашњих ТВ лица, Саше  Милошевића  и Саше Косановића) 

У форми културе осигурана су средства за обнову споменика у Грачацу,обнова Јадовна,обнова споменика козарачкој дјеци у Носковачкој Дубрави (Вировитичко -подравска жупанија) ,спомен- костурнице  на Трокуту код Новске, обнова партизанског гробља  Калуђеровац,Топуско.

Предвиђена су средства за потпуно и цјеловито снимање стања на потресом девастираној Банији ,истраживање потенцијала Баније,стварање базе података и на основу дубоке анализе покренути обнову у сваком облику.

Предвиђена су средства за Сајам књига у Истри,снимање документарних филмова о досељеницима у Сплит,о Бискупији код Книна, о сисачкој жељезари, за турнеју чувене браће Теофиловић .

Центар за развој и инвестиције предвиђа одржавање едукативних радионица о томе "Како основати ОПГ",тематске семинаре о новим сортама у воћарству,болести код животиња,механизација итд.

Предвиђен је и Знанствени скуп "Подстицаји ЕУ као перспектива за рурални туризам и развој у Сјеверној Далмацији"-Обровац.

Предвиђена су и средства за представљање српских организација из Хрватске у Српској академији наука и умјетности у Београду.

Предвиђена су и средства помоћи за клубове у оквиру Савеза рекреативних српских друштава.

Знатна средства предвиђена су и за удружење "ХЦИТ" Нови Сад ,организацију која пружа правну помоћ избјеглицама на подручју српске Војводине .

У суставу капиталних инвестиција ребалансом је на нивоу РХ за нашу српску заједницу предвиђено цца 18.000.000.00 милиона кн.

Оно што Србе ББЖ занима да је осигурана још једна "транша" од 250.000,00 кн за адаптацију и доградњу друштвеног дома у Рогожу код Гарешнице,као и 30.000,00 кн за довршење санитарног чвора и уређење чајне кухиње за потребе простора Вијећа српске националне мањине Грубишно Поље.

У фото прилогу имати ћете прилику погледати заиста импресиван и велики простор који је "враћен" српској заједници у коме ће бити смјештен будући ТВ "ВИДА" као и ново уређени ђачко-студентски дом за ученике и студенте,младе Србе из цијеле РХ,који ће наставити своје образовање у Загребу.

Сједници су уз чланове предсједништва и предсједника СНВ проф.др. Милорада присуствовали и његова замјеница Драгана Јецков,потпредсједница Владе РХ Ања Шимпрага,саборски заступник Борис Милошевић,генерални секретар  СНВ-а Саша Милошевић ,као и проф Факултета политичких знаности Дејан Јовић и име Савјета Српског народног вијећа.

Фотографије: