Преглед цвих догађаја

Књижевне вечери Санеле Павлице, Дарувар, 10.08.2022. Гарешница, 11.08.2022.

Књижевне вечери Санеле Павлице, Дарувар, 10.08.2022. Гарешница, 11.08.2022.

У организацији Српског културног друштва "Просвјета" пододбор Дарувар и Гарешница, које предводе предсједници Срђан Бојчић и Зоран Блануша 10. и 11. 08. 2022 године одржане су двије књижевне вечери .

Наиме. у Српском културном центру "Исидор Добровић" у Дарувару 10.08.2022. године имали смо прилику угостити пјесникињу Санелу  Павлица из Суботице,Република Србија.

Први сусрет са Санелом и њеним изразито емотивним и меланконичним изричајем препуним носталгије  за својом Славонијом, имали смо прошле године у Мултикултуралном центру у Липику.

Дан послије,11.08.2022. године Санела се представила у гарешничком Хрватском дому те је уз помоћ својих пријатеља читала своје пјесме.

Санела је као шестогодишње дијете напустила своју родну Јагму,село покрај Липика и услијед ратних разарања пронашла уточиште у Србији.

Како у предговору њене књиге пјесама "Плава даљина" рече Божидар Шкобић "њен искрени жал за изгубљеним завичајем-понекад је спречава да види љепоту око себе,јер она је у себи још увијек она мала дјевојчица из тог предивног краја".

А, сва сјећања и подсјећања треба да буду својеврсна опомена-да се не понови.

У предговору њене књиге колега Душко Крмпотић пише.

Санела Павлица свакако није једна од песника у успону.Она је својом поезијом досегла врх.Ако се може тако дефинисати.Судити поезији је исто што судити осећањима а за то нико нема имунитет осим Бога.Санела  као песникиња се нашла на међи која има двије стране,са једне,на којој се водио рат, и са друге на којој се водила љубав.Од ова два социјална стања у срцу човека обично превагне само једна и њоме је орјентисан цели живот.Наша песникиња има далеко веће срце од масе људи и она је јединствена по томе што је успела успоставити равнотежу између то двоје.

Санела је песникиња која воли и прашта,важно је опростити али подједнако је важно и не заборавити.Наша песникиња не заборавља,већ наиме,њене песме су сушти сведоци једне љубави,једног рата,сведоци једног сећања и можда су део баш Ваше свести! Верујем у то да ће песникиња Санела Павлица,ако не за живота,временом бити сврстана међу великане српске књижевности.

Морамо исказати изузетно задовољство што су и наша два Српска културна друштва из Дарувара и Гарешнице учинила искорак ,те уз већ традиционални музичко-фолклорни изричај организацијски "закорачили" у свијет лијепе поетике.

Фотографије: