Преглед цвих догађаја

Отворена српска кућа у Пакрацу, 20.09.2022.

Отворена српска кућа у Пакрацу, 20.09.2022.

Поводом прославе крсне Славе Вијећа српске националне мањине Рођења Пресвете Богородице-Мала Госпојина,у Граду Пакрацу ,(сједишту Епархије Пакрачко-славонске Српске православне цркве) , 20.09.2022. године ,отворена је СРПСКА КУЋА у Улици 30 свибња.

Уз изузетан труд ВСНМ Пакрац које предводи предсједник Милан Козловић као и ВСНМ Пожешко славонске жупаније које предводи предсједник Никола Ивановић (уједно и замјеник жупана ПСЖ те један од замјеника предсједника Српског народног вијећа),српска заједница Пакраца добила је прекрасан простор у најужем центру града.

Наиме, кућа је смјештена уз саму Српску православну цркву Свете Тројице и Владичански двор.

Присутнима се обратио Никола Ивановић,поздравивши присутан народ,госте и узванике.Посебно се захвалио Српском народном вијећу као главном финанцијеру овог пројекта али и братској опћини Будва из Црне Горе, као и активистима оба вијећа на несебичном раду у прикупљању донација ,прије свега обртника Срба овога краја.

Међу бројним гостима били су саборски заступник СДСС-а Борис Милошевић ,(који је и службено отворио Српску кућу), Сања Лакић, народна посланица Републике Србије,Јелена Сурла, отправница послова у Амбасади Републике Србије у Загребу , Протојереј ставрофор Ђорђе Теодоровић,парох пакрачки и секретар Епископа Пакрачко -славонског г. Јована,Душко Ћутило, предсједник Фонда за избјегла,расељена лица и за сарадњу са Србима у региону АП Војводина, Роберт Храстић начелник Полицијске постаје Пакрац, Дејан Дракулић, предсједник Заједничког већа општина из Вуковара, Мирсада Поповић Дамјановић, замјеница градоначелнице Пакраца,предсједница Српског демократског форума Јелена Несторовић као и делегација Српског народног вијећа које су представиле  Емина Ђурашевић и Тамара Босанац.

Присутни су били и замјеница жупана Сисачко -мославачке жупаније из српске заједнице Мирјана Олујић,као и Саша Лукић,замјеника жупана Бјеловарско-билогорске жупаније, Милан Вукелић ,савјетник у министарству знаности РХ, Мирко Марковић испред Српског културног друштва "Просвјета", Мирјана Билопавловић,предсједница Центра за подршку и развој цивилног друштва "Делфин" из Пакраца,делегације Вијећа Српске националне мањине ББЖ,ВПЖ,БПЖ,ОБЖ , које су предводили предсједници Дарко Карановић,Милена Лазић, Душан Ногић и Дејан Јелић.

Ивановић је посебне поздраве упутио делегацији чешке заједнице,представнику ВЧНМ Пакрац Чешке беседе Прекопакра, представнику Вијећа талијанске мањине Града Пакраца и Заједници Талијана "Либерта" Плоштина.

Присутне су биле и делегације српских вијећа из Бјеловара, Гарешнице,Пожеге, Велике,Дарувара, Кутине, Јакшића и Славонског Брода,као и делегација УАБА Пакрац-Липик и Пожега, као и делегације Српског културног друштва Просвјета ,пододбор Пакрац-Липик , Гарешница и Слатина

на челу са предсједницима Дарком Дерењом , Зораном Бланушом и Лјубинком Павловић.

Ивановић се захвалио представницима грађевних фирми и обрта са подручја Пакрац, Липик који су помогли уређењу овог изузетног значајног објекта за српску заједницу овог краја.

Са пригодним пјесмама присутнима су се представили чланови сениорске пјевачке групе Српског културног друштва Просвјета,пододбор Пакрац-Липик.

Ивановић је поздравио и чувену браћу Теофиловић .који су касније својим концертом одржаним у Владичанским дворима, увеличали овај итекако битан и значајан дан за Србе ових простора.

Фотографије: