Преглед цвих догађаја

Комеморација у Новој Криваји, 29.10.2022.

Комеморација у Новој Криваји, 29.10.2022.

У суботу 29.10.2022. године у Новој Криваји,селу смјештеном недалеко Ђуловца, одржана је комеморација и парастос свирепо покланим српским цивилима (од мале дјеце до старчади) из 1942 године, који су извршиле усташке формације тзв. НДХ.

Комеморацију је организирало Вијеће српске националне мањине опћине Ђуловац које предводи предсједник Милан Радаковић и његова замјеница Сања Орозовић Радојевић.

Управо се предсједник Радаковић обратио присутном народу и рекао да је по казивању старијих и одавно преминулих  мјештана ,да се  уз сам бунар  налазила кућа а на тријему куће вршена егзекуција и са тога мјеста су убијени бачени у бунар.28 их је бројем било.

Парастос невино страдалим српским цивилима предводили су јереји Српске православне цркве из Дарувара и Вировитице ,оци Лука Босанац и Благоја Ђукић.

Након тога положени су вијенци на споменик жртвама.Вијенце су положиле делегације српских вијећа опћине Ђуловац, Вировитичко-подравске, Бјеловарско билогорске те Пакрачко славонске жупаније,ВСНМ Града Грубишног Поља,  заједнички УАБА Пакрац-Липик и ВСНМ Липик те делегација опћине Ђуловац.

Присутнима се се уз Милана Радаковића обратили и замјеници жупана српске заједнице ВПЖ и ПСЖ Игор Павковић и Никола Ивановић,начелник опћине Ђуловац Анђелко Колић та предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић.Комеморацији су присуствовали и замјеник жупан ББЖ Саша Лукић,предсједници ВСНМ Градова Грубишно Поље ,Гарешница и Пакрац, Милан Кнежевић , Дамир Седрамац , Милан Козловић те  предсједник СКД Просвјета и УАБА

Пакрац Липик, Дарко Дерењ.

Морамо похвалити начелника опћине Анђелка Колића који је успио са својим сурадницима поставити нови прилазни мост самом споменику као и насути земљу каменом, те уредити сам околиш споменика.Начелник је све присутне позвао у салу опћине Ђуловац гдје је приредио пригодни домјенак за учеснике комеморативног скупа.

Фотографије: