Преглед цвих догађаја

Сједница Вијећа, 25.11.2022

Сједница Вијећа, 25.11.2022

У бјеловарском Српском културном центру "Павле Соларић", 25.11.2022. године ,с почетком у 17,00 сати,одржана је редовна 11 сједница 5. Сазива Вијећа српске националне мањине Бјеловарско билогорске жупаније.

За сједницу је предложен сљедећи дневни ред:

1.Извјештај о посјети делегације Српског народног вијећа од 17.11. 20220 године

2.Припрема за мањинске изборе у 2023. години

3.Извјештај о помоћи повратницима у суставу "Бијеле технике" Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије путем апликација према СНВ-у

4.План и програм рада за 2023. годину

5.Финанцијски план за 2023. годину

6.Извјештај о одржаној трибини " 20- годишњица Уставног закона о правима националних мањина-између теорије и праксе од 21.11.2022 године

7.Разно

   а) Комеморација за страдале српске цивиле Билогоре и западне Славоније из јесени/зиме 1991. године

   б) "Вече националних мањина у Бјеловару"

Српско народно вијеће,као наша националне Координација, уобичајено обилази жупанијска Вијећа са циљем сагледавања ситуације на терену и уочавања потреба али и проблема са којима се опћинска и градска Вијећа сусрећу у свом раду.Предсједник Вијећа Дарко Карановић је за ову прилику сазвао предсједништво Вијећа али и предсједнике градских и неких опћинских Вијећа. У делегацији СНВ-а биле су Јелена Несторовић и Тамара Босанац.

Редовни мањински Избори за 6. Сазив Вијећа и представника националних мањина у Републици Хрватској (које расписује Влада РХ) требају се одржати у мају мјесецу 2023. године.Интенција је и напутак СНВ-а ка помлађивању чланова Вијећа као и ангажирању већег броја жена.

Но, морамо из искуства признати да у многим Вијећима најактивнију улогу имају управо људи треће животне доби,односно пензионери, који  својим радом одржавају Вијећа виталним и често пута показују и добре идеје.

СНВ- је свим жупанијским Вијећима ( које је е-маил прослиједило свим опћинским и градским Вијећима) доставио на увид попис опћина и градова који сукладно попису становништва из 2021. године и УЗПНМ ,имају право на формирање Вијећа.У бјеловарско -билогорској жупанији уз постојећа Вијећа Срби имају законску могућност да оформе Вијећа и у опћинама Шандровац, Северин,Иванска и Берек.На анимацији Срба у наведеним опћинама треба порадити.

Предсједник Карановић извијестио је вијећнике о акцији "Бијела техника" ( фрижидери,комбиниране пећи и перилице) коју је прољетос покренуло Српско народно вијеће.Наиме, сваке године Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије помаже повратнике који су стекли избјеглички статус пријавом и боравком у Републици Србији почетком несретног рата 90-тих.а који су се вратили на своја огњишта.Нажалост, знатан број Срба бивше грубишнопољске и даруварске опћине били су у избјеглиштву у Барањи, Републици Српској или у трећим земљама и као такви не могу користити наведену помоћ ,која је уз бијелу технику препозната и у тзв. мото техници ( мотокултиватори,тримери и моторне пиле). Предсједник Карановић прочитао је Одлуку Комесаријата за избеглице  и миграције РС, од 28. октобра 2022. године, гдје је од 47 захјева Срба повратника у ББЖ  позитивно ријешено 34 захтјева.

Вијећници ВСНМ ББЖ у позиву за сједницу Вијећа добили су на увид приједлог Плана и Програма рада као и Финанцијског плана за 2023 годину.Оба Плана једногласно су усвојена.Темељ финанцијског Плана 

Милан Радаковић (предсједник ВСНМ Ђуловац и члан предсједништва ВСНМ ББЖ ) и Дарко Карановић упознали су Вијећнике са панелом који су организирали замјеници жупана ББЖ из редова чешке и српске мањине Тања Голубић Новотнy и Саша Лукић ,посвећеног 20- годишњици усвајања Уставног закона о правима националних мањина којег је 19.12. 2002. године усвојио Сабор Републике Хрватске.

Предсједник Карановић и Милан Кнежевић у име ВСНМ Грубишно Поље ,обавијестили су вијећнике да ће се 10. јубиларна Комеморација за страдале српске цивиле  Билогоре и западне Славоније одржати 17.12.2022. године у Грубишном Пољу.Помен и парастос обавити ће се у Српској православној цркви Светога Ђорђа с почетком у 10.00 сати а након тога ће се у црквеној гостопримници одржати час повијести о тим тешким догађајима као и послужење за учеснике комеморације.Очекује се долазак српских делегација и Бродско-посавске, Пожешко-славонске и Вировитичко-подравске жупаније ,као и делегације Српског народног вијећа са којим смо у потпуној координацији везано за наведене догађаје.

Предсједник ВСНМ Бјеловар , Душан Маргетић упознао је вијећнике са припремама наше заједнице за велики мањински догађај "Вече националних мањина " коју већ по 14 пута организира "Чешка обец"Бјеловар. Срби ће као и остале мањине у бјеловарској дворани "Еуропских првака " имати свој штанд који ће бити " спојен" са штандом Срба из Белог Манастира. Наим КУД Бели Манастир ове године представља Србе Републике Хрватске на овој значајној манифестацији.

Сједница је завршила у 18,30 сати.

Фотографије: