Преглед цвих догађаја

НОЋ БОГОВА, 29.11.2022.

НОЋ БОГОВА, 29.11.2022.

У склопу манифестације "Дани српске културе" коју је организирала "СКД Просвјета" , 29.11.2022. у 19х у кино дворани Пучког отвореног училишта Дарувар одржана је представа "НОЋ БОГОВА"  аутора Мире Гаврана, најизвођенијиг хрватског казалишног писаца у земљи и иноземству. 

У главним улогама наступали су: Војин Ћетковић (Краљ Луис XИВ), Небојша Илић (Молиере) и Дејан Луткић (Дворска луда). Режију потписује Марко Манојловић а костиме је креирала  Маја Мирковић. 

Програм у склопу којег је одржана представа се финанцира средствима Савјета за националне мањине Републике Хрватске.

О представи:

Једне вечери на десетогодишњицу пријатељства краљ Луј XИВ (Ћетковић), дворска луда (Луткић) и писац Молијер (Илић) се заједно опијају евоцирајући успомене на прохујала времена. Усред весеља, краљ открива да је сазнао да њих двојица играју фарсу о њему у којој га исмијавају, па присиљава своје пријатеље да ту фарсу одиграју само за њега.

“Као у већини комада написаних од друге половине 20. века не постоји јасно жанровско одређење. Ако би морала да се измисли жанровска кованица за ову представу, то звучи отприлике: трагикомедија са елементима фарсе у оквиру политичког театра. Или како се обично то описује, доста слободним термином – ‘животна представа'”, кажу глумци.

Гавранов динамичан комад о љубави, пријатељству и владању, пун неочекиваних обрата који казалишној публици задржавају дах, у протеклих четврт вијека имао је чак 19 казалишних премијера широм свијета од Сарајева, Марибора, Подгорице и Мостара до Wасхингтона, Мелбурна, Софије, Прага…

Театар Три глумца, Београд

Фотографије: