Преглед цвих догађаја

Парастос и помен у Грубишном Пољу, 17.12.2022.

Парастос и помен у Грубишном Пољу, 17.12.2022.

У суботу, 17.12. 2022. године у грубишнопољској Српској православној цркви Светога Ђорђа, с почетком у 10,00 сати, одржана је Света литургија уз помен и парастос невиним српским цивилним жртвама Билогоре и западне Славоније страдалим у несретном рату   јесен/зима 1991. године.

Свету литургију предводио је домаћин, парох грубишнопољски  јереј Славен Јовичић уз саслужење пароха бјеловарског Стефана Максимовића и Великобршљаничког Славимира Гвојића.

Изузетно пригодном и надахнутом проповиједи присутнима се обратио отац Славен Јовичић.

Наиме, ово је била 10. традиционална Комеморација српским цивилним жртвама  Билогоре и западне Славоније, откако је наша национална Координација, Српско народно вијеће ,ове несретне догађаје из 1991 године уврстило у календар културе сјећања.

Домаћин овогодишње Комеморације било је Вијеће српске националне мањине Бјеловарско-билогорске жупаније и Вијеће српске националне мањине Грубишно Поље ,које предводе предсједници Дарко Карановић и Милан Кнежевић.

Након Свете литургије окупљени народ окријепио се у црквеном цинтору а домаћини су у црквеној гостопримници припремили традиционално послужење.

Присутнима се уз поздравне ријечи обратио Дарко Карановић и генезу ових догађаја повезао са страдањима грубишнопољских Срба и њиховом депортацијом у Јадовно и Слано на отоку Пагу из 26/27. 04.1941. године.Егзодус Билогораца и западно Славонаца из 1991 године кренуо је као и 1941 године из Грубишнопољских села, Велике и Мале Барне, Велике и Мале Ператовице, Малог Грђевца, Сибеника,Растовца, Турчевић Поља, Дијаковца, Лончарице, Дапчевице, Рашенице у правцу даруварских и пакрачких села, према ријеци Сави и Републици Српској ,те Србији.

О догађајима у Грубишном Пољу 1991 године , говорио је Милан Кнежевић.Указао је да је само у бившој опћини Грубишно Поље страдало 43 српска цивила (дио њих убијен је на "кућном прагу") од којих се још највећи дио њих воде као нестали.

Присутнима се обратио и саборски заступник Самосталне српске демократске странке Борис Милошевић који је указао на изузетну потребу комеморирању свим страдалим жртвама у несретном рату 90-тих, без обзира на националност страдалника.

Светој литургији и Комеморативном скупу присуствовала је и Њена Екселенција, амбасадор Републике Србије у Загребу Јелена Милић, саборска заступница СДСС-а и потпредсједница Српског народног вијећа Драгана Јецков, као  и Еуген Јаковчић и Анета Владимиров из СНВ-а те замјеник жупана Бјеловарско билогорске жупаније из редова Срба Саша Лукић.

Са нама су биле и делегације Вијећа Бродско-посавске  жупаније које је преводио предсједник Душан Ногић, Пожешко-славонске жупаније на челу са предсједником Николом Ивановићем, као и Вировитичко-подравске жупаније коју је предводила предсједница Милена Лазић.

Скупу су присуствовале и делегације српских мањинских вијећа из Ђуловца, Сирача,Дежановца, Дарувара, Гарешнице, Бјеловара , Велике Писанице и Великог Грђевца.

Фотографије: