Преглед цвих догађаја

Помен невиним цивилима села Кометник и Добрић, 14.01.2023.

Помен невиним цивилима села Кометник и Добрић, 14.01.2023.

Јучер, 14.01.2023. године, Вијеће СНМ Опћине Воћин заједно са Вијећем ВСНМ Вировитичко-подравске жупаније обиљежило је 81. годишњицу страдања 267 невиних цивила села Кометника и Добрића 14.јануара 1942. године. Тај страшан злочин почињен је од стране усташа након окршаја партизанских и усташких постројби 11. и 12. јануара 1942.

Свету литургију у цркви у Воћину предводио је парох Драган Гаћеша заједно са свештеником Јованом Шаулићем и свештеником Благојом Ђукићем, парохом вировитичко - гаћишке парохије. Након литургије услиједило је посвећење колача и кољива крај споменика у Кометнику, обраћање присутних и полагање вијенаца.

По завршетку полагања вијенаца, окупљени су се упутили на освештење новоуређеног подрума гдје су невини цивили страдали тог дана, те освештење спомен собе у којој ће бити стална музејска постава у знак сјећања на жртве тог страшног злочина. 

Посебно треба захвалити Српском народном вијећу  које је финанцирало обнову ове зграде, те представници одјела за културу Снв- а Анети Владимиров и  архитектици Сари Насић која је све то пројектирала. А све то неби било могуће без извођача радова, грађевинске фирме "Билић" из Слатине. Уређење зграде није завршено, али ће бити кроз пар мјесеци. 

Ову комеморацију својим присуством су увечали конзул Републике Србије у Вуковару, Људмила Остојић и   Јелена Сурла, министар савјетник у амбасади Републике Србије у Загребу.

Предсједник ЗВО Вуковара, Дејан Дракулић и секретар Винко Лазић. 

Од делегација из сусједних жупанија присутан је био Никола Ивановић, дожупан  Пожешко-славонске жупаније и доградоначелница Града Пакраца Мирсада Поповић Дамјановић. 

Предсједник Вијећа СНМ Загребачке жупаније Драгиша Пилиповић. Предсједник Вијећа СНМ Града Бјеловара Душан Маргетић и предсједник Вијећа СНМ Опћине Ђуловац Милан Радаковић. 

Од представника Вировитичко-подравске жупаније као и увијек био је прочелник Иван Хорват, те замјеник жупана из редова српске националне мањине Игор Павковић. 

Делегације Вијећа наше жупаније, а то су Вијеће СНМ Града Слатине, Града Ораховице, Опћине Градина, Опћине Сухопоље, Опћине Чађавица и Опћине Нова Буковица.

Такођер  је присутна била и предсједница СКД "Просвјета" Слатина и 

предсједник Удруге антифашиста Вуковарско - сријемске жупаније Лазо Ђокић.

Фотографије: