Преглед цвих догађаја

Обиљежен Свети Сава у Ступовачи, 27 јануар 2023.

Обиљежен Свети Сава, 27.01.2023.

Дан посвећен првом српском архиепископу и просветитељу Растку Немањићу, Светом Сави, обиљежен је на Савиндан 27.01.2023. године, вечерњом службом у Српској православној цркви Светога Димитрија у Ступовачи.

Вечерњу службу предводио је парох ступовачки, јереј Далибор Петковић .

У пригодној бесједи отац Далибор говорио је окупљеном вјерном народу и  великом броју дјеце о животном путу најважнијег српског архиепископа и утемељитеља аутокефалности српске цркве.

Посебно је импресиван био дио када су најмлађи даровани разним поклонима а које су им уручили чланови Српског културног друштва "Просвјета" пододбор Гарешница, обучени у српске народне ношње карактеристичне за Шумадију.

Морамо се захвалити уз гарешничке просвјетаре и Вијећу српске националне мањине Града Гарешнице и Кутине који су финанцијски помогли у набави поклона, као и Српском народном вијећу на донираним бојанкама за најмлађе и њихово савладавање азбуке.

Отац Далибор је потом све окупљене позвао у Мјесни дом Ступовача, гдје су се чланови најмлађе и сениорске секције Српског културног друштва Просвјета ,пододбор Гарешница представили плесним кореографијама Мославине и Србије.

Вриједне чланице Просвјете и овога пута припремиле су богато послужење за све присутне. 

Предсједник СКД Просвјета Гарешница Зоран Блануша и предсједник ВСНМ Кутина Јовица Трбојевић уручили су поклоне за дјецу која су се нешто касније укључи

ла у програм.

Фотографије: