Преглед цвих догађаја

Комеморација у Грубишном Пољу, 26. априла 2023.

Комеморација у Грубишном Пољу, 26.04.2023.

У српској православној цркви Светога Ђорђа у Грубишном Пољу, 26.04.2023. године с почетком у 15,00 сати, одржан је парастос за страдале српске цивиле који је предводили парох Грубишно Пољски отац Славен и парох Бјеловарски отац Стефан. 

Србе, мушкарце разне животне доби, (њих преко 500) које је усташка власт 26/27.04.1941 године скупила у Грубишном Пољу и околним селима и спровела до зграде и дворишта основне школе у самом граду, тек је започела голгота и пакао.

Дио њих је по казивању и запису свједока, бачен са балкона школе на дрљаче за обраду земље. Ти несретницу су умирали у тешким мукама. Остали су сточним вагонима превезени до логора Даница у Копривници а након два тједна у правцу Госпићког сабирног логора и сустава логора Јадовно, гдје су звјерски бацани у крашке јаме. Дио тих новомученика завршио је у Слану на отоку Пагу гдје су били подвргнути егзекуцији. САМО неколицина, њих 12-14 успјело је због одређених приватних веза избјећи мученичку смрт и изаћи из копривничког логора.

Након парастоса на бившој жељезничкој станици положени су вијенци поред спомен плоче која је 1958 године постављена као подсјетник на ова звјерства.

Присутнима су се обратили домаћин обиљежавања комеморације ВСНМ града Грубишног Поља, Милан Кнежевић предсједник градског вијећа ВСНМ-а затим представници Удруга Антифашистичких бораца и Антифашиста града Дарувара, Софија Драшнер, Грубишног Поља, Великог Грђевца и Гарешнице.

У делегацији жупанијског вијећа ВСНМ-а ББЖ-а су били Петар Радосављевић и Борис Бјелајац.

Не можемо да се не осврнемо на несхватљиву индолентност потомака ових жртава као и изабраних чланова српског мањинског вијећа Грубишног Поља али и чланова антифашистичке удруге Грубишно Поље и Велики Грђевац, који не налазе за сходно да једном у години својим и присуством чланова своје ближе обитељи укажу пијетет овим новомученицима.

Фотографије: