Преглед цвих догађаја

Велика Скупштина СНВ-а, 30.04.2023.

Велика Скупштина СНВ-а, 30.04.2023.

Српско народно вијеће ,национална координација вијећа српске националне мањине у Републици Хрватској, 30.04.2023. године у концертној дворани "Ватрослав Лисински"у Загребу одржало је 4. Велику скупштину.

Статутарно, Велика скупштина одржава се једном у 5 година и на њу се позивају сви изабрани вијећници српске заједнице ,како на опћинској или градској разини, тако и на регионалној разини..На скупштини се усваја тзв. Декларација о правима и положају Срба у Хрватској,својеврсна стратегија рада српске заједнице у 5-годишњем наредном периоду.

На скупштини су били и представници свих српских институција у РХ, Српско културно друштво Просвјета, Српско привредно друштво Привредник, Српски демократски форум, Заједничко веће општина.

Скупштином је модерирала Драгана Јецков, потпредсједница СНВ-а и саборска заступница СДС-а.

Уводном ријечи скупштини се обратио предсједник СНВ-а проф.Милорад Пуповац,посебно поздрављајући  национално вијеће Хрвата у Републици Хрватској, чија предсједница, Јасна Војнић се након професор обратила скупштини.

Потом се окупљенима обратио у име Српске православне цркве викарни епископ марчански Сава.

Великим аплаузом дочекана је предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић као и наредни говорник предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић.

Декларацију о правима и положају Срба у РХ прочитала је Анета Владимиров.

Велика скупштина завршила је културно умјетничким програмом уз изванредан наступ ансамбла Коло.

У прилогу Вам достављамо на увид Декларацију.

Фотографије: