Преглед цвих догађаја

Крсна Слава Вијећа српске националне мањине ББЖ-а, 05.05.2023.

Крсна Слава Вијећа српске националне мањине ББЖ-а, 05.05.2023.

Вијеће српске националне мањине Бјеловарско билогорске жупаније је 05.05.2023. године( петак) у Дарувару (ресторан Срце код аутобусног колодвора) с почетком у 18,15 сати обиљежило свог свеца заштитника Великомученика Георгија, у народу познатије као Ђурђевдан.

Обред резања славског колача и преливања кољива чинодејствовао је парох у Дарувару јереј Ђорђе Остојић.

Предсједник Вијећа Дарко Карановић уручио је признање "Павле Соларић"које вијеће додјељује појединцима и институцијама који су се својим дугогодишњим радом трудили да очувају опстојност ,идентитет , културу и вјеру српскога народа у овим просторима.

Због здравственог стања сједници није присуствовао  добитник Лазо Вујасиновић из Капеле који је пуних 5 мандата био члан ВСНМ ББЖ ,те показивао вишедеценијску  активност у раду на очувању српске православне духовности.Предсједник Карановић уручити ће му признаје првом приликом.

Чланица нашег предсједништва Гордана Ћетковић примила је признање у име свог супруга Паве Ћетковића.Павле је од покретања рада мањинских вијећа на челу ВСНМ Велика Писаница које је давало велики допринос у представљању српске заједнице на традиционалној "Смотри мањинског ствралаштва Бјеловарско билогорске жупаније",сваке године је судомаћин у организирању храмовне славе СПЦ, Светога Лазара у Великој Писаници, али Павле је итекако вриједан у функционирању своје опћине и ужива велики углед у њој.

Признање је предсједнику ВСНМ ББЖ Дарку Карановићу уручио његов замјеник Радован Дожудић.Довољно је рећи да је Карановић добио повјерење изабраних Срба наше жупаније да их води већ 12 година.

Нашу свечану сједницу увеличали су драги гости,замјеник жупана ББЖ из редова српске заједнице Саша Лукић,предсједница ВСНМ ВПЖ Милена Лазић са делегацијом,предсједник ВСНМ ЗГЖ Драгиша Пилиповић са супругом,предсједник ВСНМ Пакрац Милан Козловић и уме ВСНМ ПСЖ,пресједници СКД Просвјета пододбори Дарувар и Грубишно Поље Срђан Бојчић и Илија Мандарић,предсједници ВСНМ Гарешница,Грубишно Поље, Ђуловац, Дежановац,Дарувар,Дамир Седрамац,Милан Кнежевић, Милан Радаковић и Жељко Милеуснић ,Николина Глодић.

Фотографије: