Преглед цвих догађаја

20-и Спасовдански сусрети!

20-и Спасовдански сусрети!

Вијеће српске националне мањине Града Дарувара изузетно свечано је обиљежило велики јубилеј, 20 година од формирања и почетка рада српског мањинског вијећа.

Свечаност је почела 27.05.2023. године у 17,00 сати уз празнично вечерње Богослужење у Српској православној цркви 318 Богоносних отаца 1. Васељенског сабора у Дарувару.Богослужењу су присуствовали жупан Бјеловарско-билогорске жупаније Марко Марушић уз свог замјеника из редова српске заједнице Сашу лукића . Богослужењу је присуствовала и замјеница Градоначелника Дарувара г. Лненичека, Ванда Цегледи.Домаћин вечерње службе био је парох у Дарувару, отац Ђорђе Остојић.

Свечаност је настављена у препуном  даруварском Кину " 30 свибња" у 18,00 сати. Медијатор свечаности била је Николина Милеуснић. Предсједница ВСНМ Дарувар Николина Глодић поздравила је све присутне и кратко резимирала рад српске заједнице у протеклих 20 година.

Потом је ријеч препустила жупану Марушићу те замјеници градоначелника Ванди Цегледи.

ВСНМ Дарувар традиционално додјељује признања "Исидор Добровић" институцијама и појединцима који својим радом промичу и чувају српску културу,српски идентитет и духовност у овим просторима.

Добитници овогодишњих признања су били  Звјездана Драшнер из Дарувара која годинама промовира истину о геноциду НДХ над Жидовима, Ромима и Србима , али и годинама учи српску дјецу калиграфији, изузетно лијепом начину писања, Мирослав Голић из Миљановца који је уз чињеницу да годинама активно плеше у Српском културном друштву Просвјета, пододбор Дарувар и Гарешница,уједно и врсни кореограф који подучава младе српском фолклору.

Признање је добила и предсједница ВСНМ Кончаница Рада Божић, која је годинама предавала српски језик  по моделу Ц у Основној школи Дежановац, али је и главни "кривац" за сада већ традиционалне " Имсовачке сусрете ", међународну смотру фолклора која се одржава у Имсовцу савке године. Признање је примио и Дарко Карановић кој је већ три мандата изабрани предсједник Вијећа српске националне мањине Бјеловарско-билогорске жупаније , уједно и члан предсједништва Српског народног вијећа, националне Координације Вијећа српске националне мањине у Републици Хрватској.

У културно умјетничком дијелу програма судјеловали су :

КУД "Младост" Залужани, Република Српска

СКД Просвјета, пододбори из Гарешнице и Дарувара

Чешка беседа Дарувар

По завршетку културно умјетничког програма гости и учесници програма послужени су традиционално вечером у Чешком дому. Дружење је настављено и великој сали Чешког дома уз живу музику и плес.

Свечаност је настављена други дан од 8,30 сати дочеком Епоскопа Славоског, господина Јована испред цркве који је након доласка водио Свету Архијерејску литургију у Цркви Светих Отаца у Дарувару заједно са осталим свештенством.

Светој Архијереској литургији су присуствовали Амбасадорка Републике Србије у Р. Хрватској, Њезина Екселенција госпођа Јелена Милић, саборски заступник за Чешку националну мањину и замјеник градоначелника господин Владимир Билек, градоначелник Дарувара господин Дамир Лненичек, замјеник жупана из редова српске заједнице господин Саша Лукић, Предсједница ВСНМ-а града Дарувара госпођа Николина Глодић.

На самом крају Архијерејске литургије Епископ Славонски господин Јован је додијелио АРИЈЕРЕЈСКУ ГРАМАТУ у знак захвалности за помоћ у обнови цркве Светих Отаца у Дарувару градоначелнику господину Дамиру Лненичеку. 

Програм овогодишњих 20-тих Спасовданских сусрета је завршен пригодним културно умјетничким програмом у црквеном дворишту уз послужење за сабрани народ.

Фотографије: