Преглед цвих догађаја

"Књиге испод пијевнице"

"Књиге испод пијевнице"

У Српском културном центру "Павле Соларић" , Деметрова 1 Бјеловар,02.06.2023. године ( петак) с почетком у 19,00 сати одржана је изложба под називом "Књиге испод пијевнице", у склопу обиљежавања силаска Светог Духа на апостоле у народу звано Света Тројица или педесетница.У организацији изложбе судјеловало је Вијеће српске националне мањине Града Бјеловара, Удруга "Српски културни центар Павле Соларић"и наш млади бјеловарски парох Стефан Максимовић са својом супругом а нашом попадијом Невеном.

Српска православна светиња у Бјеловару управо је посвећена Светој Тројици.

Читаву "причу" покренули су Радован Дожудић, наш етаблирани списатељ и стални црквени појац те отац Стефан Максимовић. Наиме, у српској православној бјеловарској светињи криле су се изузетно вриједне богослужбене књиге од којих су многе старе по неколико вијекова.Нажалост ,дио њих страдао је зубом времена али су већим дијелом захваљујући овој акцији књиге доживјеле својеврсно "васкрснуће".

Почетна идеја ширила се и надоградила  учешћем у њој Вијећа српске националне мањине Велика Писаница ,које већ дуги низ година води наш велики прегалац Паво Ћетковић( управо ове године примио је признање "Павле Соларић" за рад на очувању српског националног идентитета, културе и духовности у овим крајевима).

Наиме, у саму изложбу књига уткани су и вежени пешкири као дио хисторијског насљеђа православних срба родног мјеста Павле Соларића, Велике Писанице.

У име ВСНМ Бјеловар присутне је поздравила Данка Јарић и ријеч препустила Радовану Дожудићу који је надахнуто говорио о самој именици књига али и објаснио лаицима што је то пјевница као употребни предмет у свакој светињи ,који служи да  иза ње појци своји напјевима прате и одговарају свештеницима у Светој литургији али и да  се испод ње чувају богослужбене књиге.

Паво Ћетковић се захвалио на читавој акцији и што је имао учешћа у њој.

Посебно емотивно говорио је отац Стефан устврдивши да су изложене књиге само мањи дио блага које се чува у храму Свете Тројице и да је ово само почетак обнављања богослужбеног књижног фонда.

Отац Стефан је након лијепих ријечи и отворио изложбу.Постава ће бити на увид грађанству неколико дана а посебно на Свету Тројицу када ће у српској православној светињи бити и драги гости из Републике Српске, Културно умјетничко друштво "Свети Сава" из Бања Луке.

Фотографије: