Преглед цвих догађаја

Света Тројица, Бјеловар, 04.06.2023.

Света Тројица

У бјеловарском храму Српске православне цркве Свете Тројице ,04.06.2023. године одржана је Света литургија с почетком у 10,00 сати и на тај начин започето је тродневно празновање силаска Светога Духа на апостоле у народу још звано педесетница, јер празник пада на 50-ти  дан по Васкрсу Господа нашег, Исуса Христоса.

Домаћин храмовне Славе био је парох бјеловарски отац Стефан Максимовић а Свету литургију су водили ђакон  Петар Козакијевић из Загреба, те пароси из Нарте и Велике Писанице ,јереји Драган Топић и Миломир Гвојић.

Након знатно времена, велико  учешће у организацији  овог великог црквеног празника имало је и Вијеће српске националне мањине Града Бјеловара, које предводе Вања Фицнар и Данка Јарић а које је такођер прославило Крсну Славу свог Вијећа, Свету Тројицу.

Посебно су позитивно звучале ријечи оца Стефана приликом  бесједе, да само заједништвом српских институција можемо чувати српски идентитет и духовност.

Прије резања славског колача и прелијевања кољива свештенство је са вјерним народом литијски обишло светињу.Пригодном бесједом народу се обратио отац Миломир Гвојић, парох у Великој Писаници који је дуги низ година био парох у бјеловарској српској светињи.

Као и сваке године и овога пута са нама је био патер Рикард из фрањевачког реда у Бјеловару, а мало касније се  придружио  и отац Дејан из католичке црква у Бјеловару.Уз њих Светој литургији присуствовао је и Саша Лукић ,замјеник Жупана Бјеловарско билогорске из редова српске заједнице.

У врло надахнутом говору присутнима се обратио Вања Фицнар, уз констатацију да српски народ у овим крајевима живи вијековима и да је своју судбину увијек дијелио са већинским хрватским народом.

Вјерни народ имао је посебно задовољство да у наставку обиљежавања великог празника Свете Тројице присуствује наступу Културно умјетничког друштва "Свети Сава" из Републике Српске, Бања Лука, који се представио изведбом крајишких игара као и игара из Србије.Велику улогу у њиховом доласку имао је наш бањалучанин отац Стефан , као и секретар друштва Дамир Јованић.

Данка Јарић је уручила  признање кореографу друштва Драгану Поповићу а  икону Свете Тројице костимографу друштва Мирјани Марјанац уручио је домаћин, отац Стефан уз подршку своје кћеркице Калине.

Домаћини ,ВСНМ Бјеловар и СПЦО Бјеловар,сав народ су потом позвали за трпезу љубави, понављамо сав присутни народ и госте Славе.

Морамо са великим поштовање похвалити новоизабрано српско мањинско Вијеће у Бјеловару које је у сваком тренутку било на располагању својим гостима ( од 15 вијећника било их је присутно 14).

Исто тако захваљујемо се нашој националној Координацији, Српском народном вијећу које је финанцијски помогло одржавање храмовне и Славе ВСНМ Бјеловар.Посебна, усуђујемо се рећи већ традиционална захвала, иде породици Пере и Радмиле Радуловић из Бјеловар који су били кумови Славе и још једном показали великодушност и бригу за властити народ.

Међу гостима били су предсједник ИО СДСС Боро Ркман, в.д. предсједник СДСС ББЖ Милан Радаковић,предсједник и замјеник предсједника ВСНМ ББЖ Дарко Карановић и Радован Дожудић,делегација ВСНМ Копривничко-крижевачке жупаније коју је предводио Бранко Дуликравић предсједник ВСНМ Гарешница Дамир Седрамац,предсједница ВСНМ Крижевци Горанка Манојловић,замјеник предсједнице ВСНМ Дарувар,уједно и предсједник СДСС Дарувар Перо Радосављевић, предсједници ВСНМ Штефање, Велики Грђевац и Велика Писаница Зоран Маријан, Слободан Кнежевић и Паво Ћетковић као и будућа предсједница ВСНМ Шандровац Милена Лазић, Срђан Бојчић предсједник СКД "ПРОСВЈЕТА" Дарувар.

Захваљујемо се и Радовану Дожудићу који је послије послужења боравио у Српском културном центру "Павле Соларић" и примио заиста импозантан број посјетитеља који су отишли погледати постав изложбе  "Књиге испод пјевнице".

Фотографије: