Преглед цвих догађаја

Конституирајућа сједница, 12.06.2023.

Конституирајућа сједница, 12.06.2023.

У понедјељак ,12.06.2023. године у Великој вијећници Бјеловарско билогорске жупаније ,одржане су конституирајуће сједнице чешког,мађарског и српског мањинског Вијећа 6.Сазива, након Избора за Вијећа и представнике националних мањина који су одржани 07.05.2023. године.

Напомињемо да је албанска заједница сукладно резултатима пописа становништва из 2021. године изгубила право на имање Вијећа али су остварили право да уз Роме и по први пута Нијемце имају свог представника у ББЖ.

Вијеће српске националне мањине своју конституирајућу сједницу одржало је у 11,00 сати уз присуство жупана Бјеловарско билогорске жупаније Марка Марушића као и нашег члана, замјеника жупана српске заједнице у ББЖ Саше Лукића и замјенице жупана из чешке мањине Тање Голубић Новотнy, као и Прочелнице за протокол Службе уреда жупана Мирјане Посавац.

Медијатор сједнице била је Прочелница за опће послове ББЖ Ивана Легин која је у уводу протумачила метод и начин избора предсједника и замјеника предсједника Вијећа.

Сједницу је потом водио Саша Лукић јер је на одржаним мањинским изборима добио највише гласова.

По формирању изборне комисије , Милан Радаковић је за предсједника Вијећа предложио Дарка Карановић а за његовог замјеника Радована Дожудића. Других приједлога није било.

Након тајно проведених избора Комисија је утврдила  да је од 22 присутна вијећника за приједлог предсједника и његовог замјеника гласало свих 22 вијећника, тако да су Карановић и Дожудић поновно изабрани за предсједника и замјеника предсједника Вијећа српске националне мањине Бјеловарско билогорске жупаније.

Ново изабрани вијећници наставили су дружење у Српском културном центру"Павле Соларић" у Деметровој улици, а у 12,45 сати одржана је тисковна конференција на којој су се уз жупана Марка Марушића медијима обратили и Злата Беркеш, поновно изабрана предсједница ВМН ББЖ, Дамир Малина који је и у овом мандату предсједник ВЧНМ ББЖ, те у име ВСНМ ББЖ предсједник Дарко Карановић.

Фотографије: