Преглед цвих догађаја

"Дјеца су украс свијета", Велико Вуковије, 25.06.2023.

"Дјеца су украс свијета", Велико Вуковије, 25.06.2023.

Српско културно друштво" Просвјета" пододбор Гарешница који предводе предсједник Зоран Блануша са својим замјеником Николом Радошевићем , 25.06.2023. године , по 13. пута су организирали међународну  Смотру дјечјег културног стваралаштва " Дјеца су украс свијета".

Окупљање учесника било је у Великом Вуковју гдје су одржани спортски сусрети помало заборављених дјечјих игара као што су скакање у врећи, трчање са јајетом у жлици, "котурање обруча", избијача или граничара итд.

И ове године ову манифестацију финанцијски су подржали Савјет за националне мањине РХ, Бјеловарско-билогорска жупанија и Град Гарешница.

 

У поподневним сатима учесници су у дефилеу прошли од градског трга до Хрватског дома гдје је уприличен Културно-умјетнички програм, који је почео у 19,15 сати.

У програму су учествовали:

КУД "Васо Ђурђевић" Бршадин

СКД Просвјета Вргинмост

Заједница Мађара Велика Писаница

Удружење за очување традиције-Приједор ( Босна и Херцеговина, Република Српска)

Дјечје фолклорно друштво" Сончеце" Вараждин

Ромско КУД "Дарда"

Чешка беседа Дарувар

КУД "Тоно Хроват" Велика Кладуша ( Босна и Херцеговина)

АНПО "Скопје" Скопје ( Сјеверна Македонија)

СКД Просвјета, КУД "Мославина" Гарешница

Културно умјетнички програм водиле су Биљана Родић и Бојана Карлица

 

Међу гостима у културно-умјетничком програму били су парох из Велике Бршљанице , јереј Славимир Гвојић, замјеник градоначелника Гарешнице Јосипа Биланџије, Горан Цупек, предсједници  Вијећа српске националне мањине ББЖ и Града Гарешнице, Дарко Карановић и Дамир Седрамац, предсједник СКД Просвјета ,пододбор Дарувар, Срђан Бојчић.

 

Руководство и чланови гарешничке Просвјете , још једном су положили испит одговорности .Наиме, дјеца из главног града Сјеверне Македоније ,Скопја ,била су 3 ноћи  смјештена код чланова ,односно родитеља наших "просвјетара", што морамо признати захтијева велики труд и обавезу.

Но, морамо признати да када се нешто воли онда није тешко.

По завршетку програма дружење је уз вечеру настављено на гарешничкој градској тржници.

Фотографије: