Преглед цвих догађаја

Изборна скупштина, 15.07.2023.

Изборна скупштина, 15.07.2023.

У загребачкој Општој Српској православној гимназији "Катарина Кантакузина Бранковић",у суботу 15.07.2023. године, одржана је редовна изборна скупштина наше српске мањинске Координације у Републици Хрватској , Српског народног вијећа.

Прије скупштине одржана је 2. редовна сједница предсједништва Српског народног вијећа 6. Сазива, на којој је предсједништво усагласило ставове око избора новог руководства СНВ-а.

Сама скупштина започела је у 12,30 сати избором радног предсједништва  и осталих органа неопходних за одржавање и сам рад скупштине.

Делегати Вијећа српске националне мањине Бјеловарско билогорске жупаније били су Саша Лукић, Горанка Радуловић и Дарко Карановић.

Радним предсједништвом предсједавала је Драгана Јецков уз чланове Божидара Симића и Николу Арбутину.

Скупштини су се обратили гости, Њена Екселенција Амбасадор Републике Србије у Загребу Јелена Милић, ново изабрани предсједник Савјета за националне мањине при Влади Републике Хрватске Тибор Варга, а посебан аплауз заслужио је досадашњи предсједник Савјета Александар Толнауер који је у обраћању устврдио:" Хрватска не би тако лако ушла у Еуропску унију да велики допринос томе нису дали Срби и Српско народно вијеће, без обзира на све околности. Данас је СНВ незаобилазно тијело у Републици Хрватској и то без обзира што се многи томе безуспјешно покушавају супротставити".Проф. Пуповац се у свом обраћању осврнуо на рад у протекле четири године апострофиравши не само добре, већ указавши и на оне мање добре ствари које су недостајале у раду СНВ-а.

За чланове Савјета Српског народног вијећа изабрани су акламацијом досадашњи предсједник проф. Факултета политичких знаности у Загребу Дејан Јовић, бивши редовни професор загребачког Филозофског факултета Душан Маринковић и редовна професорица истог факултета Анкица Чакардић.

Акламацијом су изабрани и чланови Надзорно одбора СНВ-а и то:

Југослав Весић за предсједника и чланови: Милан Врга, Драгиша Пилиповић, Мирјана Мидић и Татјана Спасојевић Вукобратовић.

Након тога приступило се тајном гласању за избор двоје замјеника и предсједника СНВ-а.

Од 74 делегата који чине скупштину гласало је њих 59.Свих 59 делегата једногласно је изабрало проф.др. Милорада Пуповца на још један четверогодишњи мандат на челу српске националне Координације.За замјенике су изабрани Драгана Јецков са 59 гласова и Борис Милошевић са 58 гласова.

Фотографије: