Преглед цвих догађаја

Изјава сјећања Гарешница, Дарувар, Бјеловар

Изјава сјећања Гарешница, Дарувар, Бјеловар

У четвртак 03.08.2023. године с почетком у 19,00 сати, чланови ВСНМ Гарешница и предсједништво Српског културног друштва Просвјета,пододбор Гарешница, окупили су се у бившој Основној школи у Рогожи ,како би комеморативно обиљежили страдање Срба у тзв"војно - редарственој операцији Олуја" из 1995 године.

Традиционалну Изјаву сјећања Српског народног вијећа прочитала је чланица Вијећа и Просвјете Биљана Родић.

Присутни су похвалили изузетно избалансиран текст Изјаве сјећања, јер се у њој помињу све жртве без обзира на националну припадност. Упркос томе десничарске странке у Републици Хрватској не престају Србе гледати никако другачије него као реметилачки фактор.

У прилогу текста доносимо Вам текст Изјаве сјећања као и фотографије до сада учињеног на адаптацији и доградњи овог простора који је највећим дијелом финанциран из сустава тзв"капиталних инвестиција"Српског народног вијећа као и Бјеловарско билогорске жупаније.Надамо се да ће и Град Гарешница као власник простора у већем обиму финанцијски помоћи ове активности.

Тренутно се изводе радови на изолацији вањских зидова комплетног простора, а

надамо се да ће ускоро почети и уређење интеријера.

Исто тако у четвртак 03.08.2023. у 19 сати окупили су се у Српском културном центру "Исидор Добровић" у Дарувару, Јосипа Јелачића 2 чланови ВСНМ-а Дарувар и ВСНМ-а Грубишно Поље са предсједницима Николином Глодић и Миланом Кнежевићем на комеморацији страдања Срба у тзв. "ОЛУЈИ" из 1995 године. Изјаву сјећања Српског народног вијећа прочитала је Теа Бјелајац тајник СНВ-а за ББЖ.

28. годишњица „Олује“ – сјећање на све жртве рата 4. коловоза 2023. у просторијама Српског културног центра „Павле Соларић“ у Бјеловару одржан је састанак Вијећа српске националне мањине на којему је прочитана „16. изјава сјећања Српског Народног Вијећа (СНВ-а)“ у знак сјећања на егзодус Срба и све страдале у рату.

Осим вијећника ВСНМ Града Бјеловара, састанку су се придружили предсједница вијеће Опћине Шандровац Милена Лазић, предсједник вијећа Опћине Велика Писаница Паво Ћетковић, предсједник вијећа Опћине Штефање Зоран Маријан и предсједник вијећа опћине Иванска Дејан Стевановић.

Након што је предсједник бјеловарског Вијећа Вања Фицнар прочитао изјаву доктора Милорада Пуповца, предсједника СНВ-а, свим погинулима, несталима и страдалима одана је почаст минутом шутње.

Фотографије: