Преглед цвих догађаја

Комеморација у Кусоњама, 13.08.2023.

Комеморација у Кусоњама, 13.08.2023.

Аугуст 1942 године у црно је завио Србе западне Славоније, посебно пакрачког краја. Пакрачке Кричке, Бранешци, Дереза,Кусоње, Слобоштина а у јесен и Кукуњевац била су мјеста српске гологоте.

Наиме, усташе су у свом повампиреном и сатанистичком клању вршиле планирани геноцид над српским народом у тзв " Независној држави Хрватској". Непобијени су упућивани у логоре из којих се ријетко тко вратио а само они који су упућени на готово робовласнички рад у Њемачку су успјели сачувати живу главу.

У недељу 13.08.2023. године у Кусоњама код споменика посвећеном побијеним становницима овог краја , Вијеће српске националне мањине Пожешко славонске жупаније и  Града Пакраца те УАБА Пакрац,Липик, обиљежила су 81 годишњицу од немилих догађаја.

Присутне је поздравио замјеник жупанице из редова српске заједнице ПСЖ Никола Ивановић и кратко подсјетио окупљени народ на страшне чињенице рекавши: "У само једном дану прије 81 годину ,13.аугуста 1942 године., сихронизираном акцијом усташких снага животе је изгубило више од 500 мјештана Кусоња и околних села те непознат број избјеглица са Козаре.Тог дана ,полуживе жене,дјецу,старце, бацали су у два бунара, све док исти нису били напуњени те су остатак спалили у оближњој Српској православној цркви Светога Георгија. Располажемо са 473 страдалих, а од њих је убијено 64 дјеце, наравно претпостављамо да је овај број са козарачким Србима далеко већи.

360 мушкараца и жена је одведено у логоре из којих се већина никада није вратила. На срећу,дио наших очева и мајки је спашен из логора уз посредовање Дијане Будисављевић."

Присутнима се обратио и предсједник УАБА Пакрац - Липик Драган Марин. Ана Романић вијећница СДСС У Граду Пакрацу прочитала је потресну поему о овим страшним  догађајима , а присутне је поздравио и предсједник ВСНМ ПСЖ Милан Козловић.

Вијенце поред споменика положиле си делегације Града Пакраца, ВСНМ ПСЖ и Града Пакраца,ВСНМ ВПЖ те УАБА Пакрац-Липик.

Потом је формирана колона којој су се поред Српске православне цркве Светога Георгија придружили и свештеници Пакрачко славонске епархије са монахињама из манастира посвећеног Светом Јовану Крститељу из Јасеновца.

На локацијама два бунара свештеници су одржали помен невино страдалим Србима овога краја. Пригодну бесједу о овим догађајима казивао је отац Ђорђе Теодоровић .

Окупљени народ се потом упутио на Свету литургију у своју светињу.

Свету литургију предводио је протоставрофор ,отац Лука Босанац дугогодишњи парох у Дарувару уз саслужење Драгана Антонића пароха у Окучанима, Драгана Гаћеше, пароха у Слатини ,ђакона Милана Томашевића из Пакраца ,уз свога домаћина пароха пакрачког Ђорђа Теодоровића.

Делегације ВСНМ ВПЖ И ББЖ које су предводили тајница Вијећа Јелена Тврдоријека и предсједник Дарко Карановић су позване у кућу предсједника ВСНМ ПСЖ Милана Козловића, који је уз остале драге пријатеље приредио традиционално послужење.

Фотографије: