Преглед цвих догађаја

Сјећање на страдање наших Срба 28. рујна 1942. године на Трандлеровој ливади и Кишовом јарку у Грубишном Пољу

Сјећање на страдање наших Срба 28. рујна 1942. године на Трандлеровој ливади и Кишовом јарку у Грубишном Пољу

Дана 28. рујна 2023. године одржан је Парастос у цркви Св. Георгија у Грубишном Пољу у спомен на страдале цивиле ИИ Сјетског рата од режима НДХ, којег је обавио јереј Славен Јовичић, а у организацији ВСНМ Града Грубишнога Поља. 

По наређењу Диде Кватерника усташе су добиле наређење да поубијају све србе које затекну у њиховим кућама на подручју Котара Грубишно Поље. Акција је кренула у јутарњим сатима у двије колоне лијевом и десном стране улица и села проказивајући куће у којима су живјели Срби.

По сјећању једне од преживјелих од њих седам, колона Срба је стигла до куће Живка Поповића, један дио којоне по наређењу скренут је у тзв. Живков сокак, да би преко Ринглове њиве били додјерани на Трандчлерову дјеталину, а гдје је већ чекала усташка бојна за ликвидацију. Опколили су их са свих страна, наредили да сједну, да би за неколико минута почели да пуцају. Када су обавили тај масакр повукли су се. Након њиховог одласка неколико рањених и преживјелих почело се извлачити испод лешева, да би спас нашли у оближњем кукурузишту. Према прикупљеним подација из других извора ту је сахрањено још једанаест особа, пет особа из поредице Гавран, једна бака Грковић који су убијеи у Сталовици и пет мушкараца закланих у оближњој Живковој долини, те неколико Словеники, Козарачких мајки и дјеце који су страдали заједно са својим домаћинима.

Ово је уктарко подсјећање на наше мученике који су страдали од режима НДХ и усташке руке 

само зато што су били срби и православци.

Нека им је вјечни помен.

Фотографије: