Преглед цвих догађаја

Конституирајућа сједница, 28.11.2023.

Конституирајућа сједница, 28.11.2023.

Конституирајућа сједница Координације Вијећа и представника националних мањина Бјеловарско-билогорске жупаније, одржана је 28.11.2023. године у Великој вијећници Бјеловарско-билогорске жупаније, Старчевићева 8, Бјеловар, с почетком у 10,00 сати.

Сукладно резултатима мањинских избора од 07.05.2023. године у нашој жупанији су регистрирана три Вијећа, чешко,мађарско и српско а своје представнике имају албанска,ромска те њемачка националне мањина.

У састав Координације улазе по три делегата из Вијећа и то:

Вијеће чешке националне мањине:

Дамир Малина ( предсједник ВЧНМ ББЖ)

Тања Голубић Новотннy (замјеница жупана из редова Чеха)

Маја Крејча

Вијеће мађарске националне мањине

Злата Беркеш (предсједница ВМНМ ББЖ)

Антун Фурјан

Сњежана Сабо

Вијеће српске националне мањине

Дарко Карановић ( предсједник ВСНМ ББЖ)

Саша Лукић ( замјеник жупана из редова Срба)

Милан Радаковић

Чланови Кординације су и представник ромске националне мањине Горан Ђурђевић, албанске Јозеф Гојани и њемачке националне мањине Јосип Крајцер.

Сви делегати учествовали су на сједници уз посебне госте, саборског заступника за чешку и словачку националну мањину Владимира Билека, жупана Бјеловарско билогорске жупаније Марка Марушића те прочелнице за опће послове ББЖ Ивана Легин

Сједницом је предсједавао Дарко Карановић који је једногласно изабран и за предсједника кандидацијске комисије.

У изборну комисију изабрани су Сњежана Сабо за предсједника те Маја Крејча и Јозеф Гојани за чланове.

Дарко Карановић је испред кандидацијске комисије за предсједника Координације предложио досадашњег предсједника Дамира Малину а за његовог замјеника Горана Ђурђевића који је и у протекле 4 године био замјеник предсједника Координације.

Приступило се тајном гласању, а предсједница изборне комисије Сњежана Сабо је извјестила о резулатитам гласања по којима су  Малина и Ђурђевић добили максималних 12 гласова те поново постали предсједник и замјеник предсједника Координације Вијећа и представника анционалних мањина у Бјеловарско-билогорској жупанији.

Након проведених избора сједницом је наставио пресједавати предсједник Дамир Малина који се уз Ђурђевића ријечима захвале обратио присутнима.

Присутнима су се обратили  Владимир Билек, саборски заступник,  као и жупан наше жупаније Марко Марушић.

Сједница је завршила у 10,00 сати.

Фотографије: