Преглед цвих догађаја

Комеморација невиним жртвама из јесени, зиме 1991 године Гавриница, Пакрац

Комеморација невиним жртвама из јесени, зиме 1991 године Гавриница, Пакрац

У суботу 16 .12 .2023. године у Пакрацу, у Цркви рођења Пресвете Богородице на Гаврници, одржано је сјећање на страдање и егзодус народа Српске заједнице западне Славоније, Билогоре из јесени и зиме 1991. 

Ову комеморацију приређују заједнички већ низ година вијећа српске националне мањине Бјеловарско-билогорске жупаније, Вировитичко-подравске жупаније, Пакрачко-славонске жупаније, и Бродско-посавске жупаније.

Домаћин овогодишње комеморације и помена на страдале српске цивиле из 1991 године били су вијеће српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније и вијеће српске националне мањине града Пакраца. Комеморација је почела светом литургијом у Цркви рођења Пресвете Богородице на Гаврници у Пакрацу. 

Свету литургију предводио је парох у Пакрацу Александар Црногорац уз саслужење пароха из Пожеге Николе Петровића, Стојана Јањића из Мединаца, те Ђорђа Теодоровића који је парох у Дарувару. Отац Ђорђе Теодоровић обратио се окупљеном народу са пригодном бесједом у којој се присјетио тешког страдања српске заједнице уз осврт да у сваком случају ми као православни кршћански српски народ морамо да се присјетимо и на страдања већинско хрватског народа из тих тешких времена из 1991 године. 

На светој литургији присустовали су и замјеник жупана Бјелогорско-билогорске жупање Саша Лукић као и замјеница жупана Сисачко-мославачке жупање Мирјана Олујић. Уз наведене свештенике саслуживао је и протођакон Милан Томашевић из Пакраца. 

Делегације мањинских српских вијећа Пожешко-Славонске жупаније предводио је предсједник вијећа Милан Козловић, а велик допринос у организацији читаве манифестације дало је српско културно друштво Просвјета из Пакраца у коме велик допринос даје Никола Ивановић који је уједно и замјеник жупана, односно жупанице Пожешко-славонске жупаније који и те како ради у српском културном друштву Просвјета. 

Делегацију вијећа српске заједнице Бродско-посавске жупаније предводио је предсеник Зоран Ратковић са тајником Гораном Ногићем. У име вијећа српске националне мањине Вировитичко-подравске жупаније била је присутна Милена Лазић, предсјеница жупанијског вијећа с својом делегацијом. 

У име вјећа српске заједнице Бјеларско-билогорске жупаније, делегацију је предводио предсједник вијећа Дарко Карановић са тајницом Теом Бјелајац и предсједником вијећа српске заједнице града Гарешнице Дамиром Седрамцем. 

Присјетили смо се ових тешких догађаја који у јавној сфери нису присутни, познати, али су трауматични за српску заједницу. Сјетили смо се страдања људи који су остали у својим селима, десетина и десетина спаљених села, колона и повлачења народа из насеља са обранака Билогоре, Папука и Псуња. 

Полагање вијенаца од стране делегације вјећа српске националне мањине Пожешко-славонске, Пакрачко-славонске жупаније на овим трауматичним мјестима на Бучју и Марином селу у Пакрачкој пољани одали су чланови и делегација домаћина, дакле вијећа српске националне мањине Пакрачко-славонске, односно Пожешко-славонске жупаније и на тај начин одали почаст невино страдалим цивилима. 

Вриједни домаћини су све госте и учеснике овог комеморатиног скупа, позвали у друштвени дом на дружење у село Крагуј, гдје су у организацији српског културног друштва Просвјете, пододбор Пакрац имали једно посно послужење, у коме су учешће узели све делегације и велики дио гости заједно са свештенством Српске православне цркве.

Фотографије: