Преглед цвих догађаја

Комеморација у Воћину, 14.01.2024.

Комеморација у Воћину, 14.01.2024.

Дана 14.01.2024. године, Вијеће СНМ Опћине Воћин заједно са Вијећем ВСНМ Вировитичко-подравске жупаније обиљежило је 82. годишњицу страдања 267 невиних цивила села Кометника и Добрића 14.јануара 1942. године. Тај страшан злочин почињен је од стране усташа након окршаја партизанских и усташких постројби 11. и 12. јануара 1942.

Свету литургију у цркви у Воћину предводио је парох Драган Гаћеша заједно са јерејем Стојаном Јањићем мединачке парохије и јерејем вировитичко - гаћишке парохије Благојем Ђукићем. Након литургије услиједило је посвећење колача и кољива крај споменика у Кометнику, обраћање присутних и полагање вијенаца.

Повјесничар и истраживач Милан Радановић испред СНВ - а Загреб одржао је говор у којем је детаљно објаснио цијели догађај страдања ових цивила, те догађаје који су томе предходили и сва друга страшна страдања на нашем подручју те 1942. године.

По завршетку полагања вијенаца, окупљени су се упутили код новоуређеног подрума гдје су невини цивили страдали тог дана и тамо положили руже.

Ову комеморацију својим присуством су увечали конзул Републике Србије у Вуковару, Људмила Остојић ,предсједник ЗВО Вуковара, Дејан Дракулић, предсједника Удруге антифашиста Вуковарско - сријемске жупаније Лазо Ђокић.

Од делегација из сусједних жупанија присутан је био Никола Ивановић, дожупан Пожешко-славонске жупаније са својом делегацијом . Предсједник ВСНМ Загребачке жупаније Драгиша Пилиповић са својом делегацијом. Дожупан Бјеловарско - билогорске жупаније Саша Лукић са својом делегацијом.

Од представника Вировитичко-подравске жупаније као и увијек био је прочелник Иван Хорват. Делегација Вијећа СНМ ВПЖ и делегације ВСНМ Градова и Опћина наше жупаније.

Фотографије: