Преглед цвих догађаја

ОТВОРЕЊЕ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА МОСЛАВИНА У РОГОЖИ – 12. и 13.04.2024.

ОТВОРЕЊЕ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА МОСЛАВИНА У РОГОЖИ – 12. и 13.04.2024.

У суботу 13.04.2024. године с почетком у 19.15, сати, у селу Рогожи, смјештеној између Градова Гарешнице и Кутине као и између двије жупаније, Бјеловарско-билогорске и Сисачко-мославачке, након готово 4 године од почетне идеје, отворен је Српски културни центар "Мославина", који ће користити Српско културно друштво Просвјета, пододбор Гарешница као и Вијеће српске националне мањине Града Гарешнице.

 

Како је и замишљено, ово ће бити мултикултурални простор који ће користити не само институције и чланови српске заједнице већ и припадници већинског народа и њему припадајуће институције у суставу међусобне координације и потребне сурадње и разумијевања.

 

Читаву причу покренуло је Вијеће српске националне мањине Бјеловарско билогорске жупаније на челу са предсједником Дарком Карановићем те замјеником жупана из редова Срба ББЖ Сашом Лукићем ,након што су уз пресудну финанцијску подршку из сустава тзв"капиталних инвестиција" Српског народног вијећа, отворени Српски културни центар "Павле Соларић"у Бјеловару ,те Српски културни центар "Исидор Добровић" у Дарувару 2018, односно 2021 године.Велики допринос отварању ових центара дала је жупанија Бјеловарско- билогорска али и Градови Бјеловар и Дарувар.

 

Идеја је била да и Гарешница, гдје српску заједницу  више него успјешно годинама  представља СКД Просвјета  коју предводе Зоран Блануша и Никола Радошевић као предсједник и замјеник, добије свој заслужени простор за рад. Од могућности уређења простора у Великом Вуковју или Великој Бршљаници , ипак је због своје изузетне локације одабрана Рогожа, након дописа у виду молби  и низа састанака који су одржавани у уреду градоначелника Гарешнице, господина  Јосипа Биланџије, јер Град Гарешница је и власник бивше Основне школе у Рогожи те без сугласности Града није било могуће започети било какву иницијативу.

Српско народно вијеће, кровна српска институција у Републици Хрватској, осигурала је проактивним радом саборских заступника СДСС, изузетна финанцијска средства која су преко Уреда за људска права и права националних мањина РХ , (који дјелује при Влади Републике Хрватске) већ од 2018 године усмјеравана на уређења друштвених домова, школа, игралишта, сједишта мањински вијећа итд., диљем Републике Хрватске.

Српско народно вијеће као инвеститор, потписало је Уговор са Градом Гарешницом о кориштењу наведеног простора на период од 20 година а у периоду од почетних земљаних радова на адаптацији и проширењу Основне школе у Рогожи, па до финалних радова, СНВ је од 2020 године уложило цца 430.000,00 еура.

Свој допринос дала је Бјеловарско билогорска жупанија у износу од 33.000,00 еура а Град Гарешница као власник платила је пројекту документацију.

 

Међу многобројним узваница били су проф.др. Милорад Пуповац, предсједник СНВ, Борис Милошевић, саборски заступник СДСС, Саша Лукић, замјеник жупана ББЖ из редова српске заједнице, Мирјана Олујић, замјеница жупана СМЖ из редова Срба, Слободан Живковић ,секретар СКД Просвјета Загреб, Горан Цупек, замјеник градоначелника Града Гарешнице Јосипа Биланџије, Анета Владимиров, водитељица Одјела за културу СНВ-а, Дарко Карановић, предсједник ВСНМ ББЖ, Радован Дожудић, замјеник предсједника ВСНМ ББЖ, свештеници Славомир Гвојић парох у Великој Бршљаници, Далибор Петковић, парох у Ступовачи, Стефан Максимовић, парох у Бјеловару, те у име Митрополије загребачко љубљанске Богољуб Остојић. 

Међу осталим бројним узваницима били су и Јовица Трбојевић, Дамир Седрамац, Вања Фицнар, предсједници ВСНМ Градова Кутина, Гарешница, Бјеловар и Грубишно Поље, Жељко Милеуснић, Павле Ћетковић, Рада Божић, Милан Кнежевић са подпредсједником Бранком Кашићем, предсједници ВСНМ Дежановац, Велика Писаница, Кончаница.

Предсједници СКД Просвјета, пододбори Дарувар и Грубишно Поље, Срђан Бојчић и Илија Мандарић, предсједник СДСС Дарувар Петар Радосављевић.

Окупљенима су се обратили у име домаћина предсједник Српског културног друштва Просвјета, пододбор Гарешница Зоран Блануша, замјеник жупана ББЖ из редова Срба Саша Лукић и предсједник СНВ-а проф др. Милорад Пуповац

Медијатор приредбе била је Јелена Мирић.

 

Ово дводневно отворење започело је већ 12.04.2024. представом за дјецу и младе „Чаробна капа“ у изведби Театра Баракуда 2012

У склопу богатог културно умјетничког програма гледали смо Српско културно друштво Просвјета пододбор Гарешница, са дјечјом и сениорском секцијом под водством предсједника и замјеника друштва, Зорана Блануше и Николе Радошевића те ЗборXор.  У име већинског хрватског народа представили су се КУД "Страхонинец "из Страхонинца . Забава се наставила уз групу "Гарави сокак".

Фотографије: