Преглед цвих догађаја

Комеморације у Грубишном Пољу и Гудовцу, 27.04.2024.

Комеморације у Грубишном Пољу и Гудовцу, 27.04.2024.

 

У суботу 27.04.2024. с почетком у 9,00 сати ,у Српској православној цркви С. Ђорђа у Грубишном Пољу одржан је парастос и помен за 500-тињак српских цивила  (искључиво мушкараца разне животне доби) које су пристигле усташке снаге из Загреба (предвођене Дидом Кватерником) почеле у ноћи 26.04.1941 године прикупљати у ширем рејону Грубишног Поља и довлачити до тадашње Основне школе у граду.

Своју сатанистичку ћуд већ су исте вечери показали када су  неколико несретника са балкона школе бацили на постављене "дрљаче " за орање у подножју балкона и који су умирали у најгорим мукама.

 

Другог дана ове мученике потрпали су у сточне вагоне и превезли до загребачког велесајма а потом у новоформирани логор "Даница" у Копривници.

Од 503 српска цивила њих 10-так је уз разне "везе" пуштено из Данице а преостали су превезени до Госпића.Највећи дио мученика је у колони везани жицом усмјерен изнад  мјеста Јадовно гдје су усмрћивани разним тупим предметима и бацани у крашке јаме.

Дио грубишнопољаца завршио је у Слану на отоку Пагу и тамо су побијени и бацани у море.

 

Парастос је предводио парох у Грубишном Пољу јереј Славен Јовичић уз саслужење пароха из Бјеловара Стефана Максимовића.Са нама је била и Удруга антифашиста и антифашистичких бораца из Загреба која већ традиционално посјећује Грубишно Поље и Гудовац.

Потом су се поштоваоци страдалника упутили ка бившој жељезничкој станици а уз спомен плочу су делегације Српског народног вијећа, Града Грубишног Поља,УАБА Грубишно Поље и Велики Грђевац, УАБА Загреб, ВСНМ Грубишно Поље и Бјеловарско билогорске жупаније положиле  вијенце.

 

Медијатор комеморације била је Анета Владимиров ,водитељица Одјела за културу СНВ-а.

О овим тешким догађајима говорили су Бранко Кашић, замјеник предсједника ВСНМ Грубишно Поље и Звонко Хараузек, новоизабрани предсједник ЗУАБА ББЖ.

Посебно напомињемо да је на комеморацији по први пута био и градоначелник Грубишног Поља Златко Мађарух.

Узванике су предводили замјеник жупана ББЖ Саша Лукић, предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић, предсједници ВСНМ Грубишно Поље ,Велики Грђевац  и Гарешница Милан  Кнежевић , Слободан Кнежевић и Дамир Седрамац.

Посебно напомињемо да је ово била ПРВА депортација Срба у казамате независне државе Хрватске.Организатори  скупа били су ВСНМ Грубишно Поље и УАБА Грубишно Поље, Велики Грђевац.

 

По завршетки Комеморације у Грубишном Пољу, другови антифашисти из Загреба и узваници упутили су се у правцу Гудовца поред Бјеловар.

УАБА Бјеловар и Вијеће српске националне мањине Бјеловар које предводе Берислав Црнчић и Вања Фицнар, у Спомен подручју Гудовац, уз организацијску помоћ Српског народног вијећа и Савеза антифашиста и антифашистичких бораца РХ, које предвод Милорад Пуповац и Фрањо Хабулин, припремили су комеморативни скуп који је посвећен страдалим српским цивилима ( искључиво мушкарцима) из Гудовца и околних села, који су свирепо стрељани ( њих 196) 28.04.1941. године од стране усташких власти које су глумиле неовисност а суштински су се налазиле под окупаторском јурисдикцијом Њемачке и Италије.

 

Парастос и помен над плочама са пописаним именима српских страдалника предводили су отац Стефан Максимовић и Славен Јовичић.Потом су делегације положиле вијенце поред постамента на којем је било дјело једног од највећих хрватски кипара Војина Бакића "Гудовчан", уништено 1991. године и до данас невраћено у некадашњу форму.

Присутнима су се  обратили предсједник САБА Фрањо Хабулин, градоначелник Бјеловара Дарио Хребак, замјеник жупана ББЖ из редова српске заједнице Саша Лукић и проф.др. Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа.

Медијатор комеморације била је Сања Клинац, чланица ВСНМ Бјеловар и ББЖ.

Домаћини су за све учеснике комеморације припремили послужење на самом Спомен подручју.

 

У српском културно центру "Павле Соларић"  Бјеловару, ВСНМ Бјеловар ,заједно са Српским културним друштво "Просвјета", пододбор Бјеловар , које предводи предсједница Данка Јарић,су након комеморације припремили предавање са изложеним експонатима о злочину у Гудовцу на којем су били присутни и другови из Загреба.

О гудовачком злочину, првом над Србима у НДХ, говорио је Милан Радановић, хисторичар из архива Срба у Загребу, који дјелује при Српском народно вијећу.

 

ФОТОГРАФИЈЕ са комеморације у Грубишном Пољу:

ФОТОГРАФИЈЕ са комеморације у Гудовцу:

ФОТОГРАФИЈЕ са изложеним експонатима злочина у Гудовцу у српском културно центру "Павле Соларић" Бјеловару:

_MG_1082.JPGIMG_1077.JPGIMG_1081.JPG_MG_1085.JPG_MG_1088.JPGIMG_1079.JPG_MG_1090.JPGIMG_1080.JPGIMG_1078.JPG_MG_1084.JPG