Преглед цвих догађаја

ВСНМ ББЖ прославило Славу, 07.05.2024.

ВСНМ ББЖ прославило Славу, 07.05.2024.

У новоотвореном Српском културном центру "Мославина" у Рогожи, 07.05.2024. године с почетком у 18,00 сати, Вијеће српске националне мањине Бјеловарско билогорске жупаније прославило је своју крсну Славу, Светог Великомученика Георгија.

Обред сјечења славског колача и преливања кољива обавили су парох из Ступоваче, јереј Далибор Петковић и парох из Велике Бршљанице, јереј, Славомир  Гвојић.

Предсједник Вијећа ,Дарко Карановић поздравио је вијећнике и госте те уручио традиционално признање "Павле Соларић", сукладно Одлуци Вијећа од 04.04.2024. године, предсједнику ВСНМ Дежановац Жељку Милеуснићу и замјеници предсједника ВСНМ Гарешница Мирјани Србљанин.

Ово признање уручује се појединцима и институцијама који дају изузетан допринос у очувању српског националног и вјерског идентитета , српске културе , обичајности и опстојности у овим крајевима.

Зоран Блануша, предсједник Српског културног друштва Просвјета, пододбор Гарешница, уручио је признање ВСНМ ББЖ као знак велике захвалности што је замишљени пројект од прије четири године успјешно реализиран, односно да је српска заједница Града Гарешнице али и припадници већинског народа ,добила овако импресиван центар културе у Рогожи.

Међу гостима били су замјеници жупана из српске заједнице,СМЖ Мирјана Олујић, ББЖ Саша Лукић и Никола Ивановић из ПСЖ.

Са нама су биле и делегације ВСНМ ВПЖ ,КЦ-КЖ,ПСЖ и ЗГЖ, које су предводили предсједници Милена Лазић,Јово Манојловић,Милан Козловић и Драгиша Пилиповић.

Координацију Вијећа и представника националних мањина ББЖ предводио је Дамир Малина уједно и предсједник ВЧНМ ББЖ,његов замјеник ,уједно представник Рома ББЖ Горан Ђурђевић, представник њемачке националне мањине ББЖ Јосип Крајцер те у име ВМНМ ББЖ,члан предсједништва Саша Геренчир.Град Гарешницу представио је Милан Рајшић,члан градског вијећа.

Свечаном дану присуствовали су уз Зорана Бланушу и предсједници СКД Просвјета ,пододбори Грубишно Поље и Бјеловар, Илија Мандарић и Данка Јарић.

Делегације ВСНМ градова Грубишно Поље и Грешница предводили су предсједници Милан Кнежевић и Дамир Седрамац.

Са нама су били и предсједници опћинских ВСНМ Дежановац, Сирач, Кончаница, Ђуловац, Велика Писаница, Штефање,Велики Грђевац Жељко Милеуснић,Љубо Ковачевић,Рада Божић,Милан Радаковић,Павле Ћетковић,Зоран Маријан и Слободан Кнежевић.

Фотографије: