Преглед цвих догађаја

30.1.2014. - Дарувар - Дан сјећања на Холокауст

Cannot find albumi/30.01.2014. - Dan sjecanja na Holokaust folder inside /home/srbibbzh/public_html/images/galerije/albumi/30.01.2014. - Dan sjecanja na Holokaust/ folder.
Admiror Gallery: 4.5.0
Server OS:Apache
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40

У организацији Удруге антифашистичких бораца и Антифашиста града Дарувара те Економске и туристичке школе Дарувар, одржан је ДАН СЈЕЋАЊА НА ХОЛОКАУСТ у Хрватском дому у Дарувару. 

Данас се сјећамо жртава највећег злочина човјечанства, сјећамо се младих,старих, невиних, изгладњелих, убијених, угушених плином, спаљених и претворених у пепео, зато што су проглашени кривима што су другачији. Сјећамо се што се догоди када мржња обузме људско срце и претвори га у камен, сјећамо се што се догоди када жртве вапе а нитко их не чује, што се догоди када човјечанство заборави да иако други нису створени на нашу слику нису ништа мање људи него ми. Сјећамо се и одајемо почаст преживјелима који носе свједочанство онога што се догодило, сјећамо се жртава тако да, иако су им украдени животи, им не буду украдене смрти. Сјећамо се и захваљујемо сви праведницима међу народима, свима храбрима који су спасили животе, учећи нас да и у најтамнијој ноћи можемо понијети свијетло наде. 

Данас желимо сјећањем поручити идућим генерацијама: Не убији! Не стоји нијемо уз призор крви свога сусједа! Не потлачују странца! 

Знамо да, иако не можемо промијенити прошлост, можемо промијенити будућност. Знамо да, иако не можемо вратити мртве у живот, можемо очувањем њихова сјећања осигурати да нису умрли узалуд. И зато данас, сви скупа, једноставним чином сјећања осигуравамо живот. 

(из молитве рабина Сацкса)

 

Програм је отпочео овом молитвом рабина Сацкса те ученичким читањем текстова који говоре о ужасном Холокаусту почињеном од фашистичке идеологије према Јеврејском и другим народима у току Другог свјетског рата. У позадини на видеозиду мијењале су се аутентичне фотографије као жив свједок ових догађаја. Ученици су на рукама носили траке које су симболизирале сепарацију и сегрегацију логораша у логору Аусцхwитз у Пољској. Прочитано је такођер и неколико потресних писама које су узници писали својим најмилијима на путу голготе према логору. Читање потресних свједочанстава пратила је тужна глазбена позадина. 

На самом крају учесницима се обратила Власта Пилат чији су родитељи Фрањо и Лидија Грüнер носитељи признања - "ПРАВЕДНИК МЕЂУ НАРОДИМА" који представља захвалницу Јеврејског народа која се уручује сваком појединцу за допринос спашавању Јевреја у току Другог свјетског рата. Она је говорила о данима из самог почетка рата у граду Мостару у коме је њена обитељ прихватила и спасила малу дјевојчицу Лицику чији су родитељи и браћа убијени.

Изузетан допринос овој манифестацији дала је тајница УАБИА града Дарувара Звјездана Драшнер, професорица Радмила Франтал те Даворка Бахњик.

ФОТОГРАФИЈЕ